Svijet osiguranja
0

Žene sve više preuzimaju brigu o osiguranju

Sarajevo-x.com
Georg Schneider
Georg Schneider
Sudeći po podacima koji nam dolaze iz osiguravateljske kuće Grawe osiguranje d.d. Sarajevo, žene su te koje sve više od muškaraca preuzimaju odgovornost za ugovaranjem životnog osiguranja.

Trend je to koji se pokazao u posljednja dva mjeseca, dok je vrlo dugo statistika pokazivala da su korisnici Grawe osiguranja većinom muškarci.

Prema tim podacima, prosječan osiguranik koji ugovara osiguranje života, ima 35 godina starosti, i odlučuje se na trajanje osiguranja od 15 do 20 godina, s premijom visine između 350 i 400 eura. Što se tiče profila prosječnog osiguranika Grawe osiguranja, najčešće su to doktori, inženjeri i profesori, ali i generalno osobe s višom i visokom stručnom spremom.

Iz osiguravateljske kuće Grawe osiguranje d.d. Sarajevo, napominju da su se i prošle godine našli među četiri osiguravateljske kompanije u Bosni i Hercegovini kojima je nastavljen rast sklopljenih ugovora o životnom osiguranju, iako taj rast jeste nešto usporen.

"To nam govori da građani ni u recesiji ne odustaju od životnog osiguranja", kazao je tim povodom generalni direktor Grawe osiguranja d.d. Sarajevo Georg Schneider.

"Baš u kriznim vremenima pojačano dolazi do izražaja to da sama država ne može izravnati posljedice negativnog ekonomskog razvoja, zbog čega se od svakog pojedinca zahtijeva da misli na svoju budućnost. Zbog toga držim da je sada i više nego ranije pravo vrijeme za zaključenje ugovora o osiguranju, naravno uvijek u okviru ekonomskih mogućnosti svakog pojedinca", zaključuje Schneider.

Inače, polica životnog osiguranja kod Grawe osiguranja Sarajevo objedinjuje komponente investicije, osiguranja od rizika i preventive u jednom proizvodu.