Finansije
19

Zabilježen snažan porast prihoda Top 50 IT kompanija u BiH u 2013. godini

Klix.ba
Ana Papež
Ana Papež
Prihodi 50 najvećih IT kompanija u Bosni i Hercegovini u 2013 godini iznosili su ukupno 463,32 miliona maraka, uz nešto više od 1.400 hiljada radnika zaposlenih u kompanijama obuhvaćenim godišnjim istraživanjem.

U odnosu na 2013. godinu ukupni prihod uključenih kompanija uvećan je za čak 15.5 posto dok je broj zaposlenih ostao približno jednak. Najveća kompanija je regionalni distributer CT Computers BA s ostvarenih 74,30 miliona maraka, koja se u 2012. godini nalazila na drugom mjestu, saopćeno je iz International Data Corporation (IDC).

Drugu poziciju zauzeo je distributer Kim Tec, a veliki skok ostvario je sistem integrator Telegroup, zaokruživši listu Top tri vodeća IT vendora u zemlji. Nalazi su to objavljenog istraživanja, koje IDC Adriatics priprema već petu godinu zaredom.

"Nakon umjerenog rasta zabilježenog u 2012. vodeće kompanije u zemlji ostvarile su značajan porast prihoda u prošloj godini", ističe Ana Papež, regionalna direktorica IDC Adriaticsa.

"Ovakav pregled pruža nam odgovor na pitanje "ko j ko“ u informatičkoj ponudi Bosne i Hercegovine. Direktorima informatike, voditeljima nabave i krajnjim korisnicima omogućuje jednostavan uvid u ulogu i značaj pojedinih ponuđača na tržištu, a samim IT poduzećima daje mogućnost usporedbe vlastitih rezultata s konkurencijom" dodaje Papež.

Ovo istraživanje može poslužiti kao pouzdan vodič za sastavljanje liste potencijalnih partnera kod procjene kod koga potrošiti sredstva namijenjena IT investicijama u sljedećoj godini.

International Data Corporation (IDC) je vodeća svjetska market intelligence i konzalting kompanija u industriji informacijskih I telekomunikacijskih tehnologija. IDC prati, analizira i predviđa tržišne i tehnološke trendove, omogućavajući klijentima da na osnovi pouzdanih informacija donose strateške odluke vezane uz poslovanje, nabavku i korištenje ICT opreme i usluga. Preko 1000 IDC-evih analitičara u više od 110 zemalja pruža ekspertizu i uvid o globalnim i lokalnim ICT tržištima. IT Direktori i uprave tvrtki širom svijeta već se 44 godine uzdaju u IDC-eve informacije te na osnovi njih donose odluke i doprinose uspjehu svojih kompanija.