Finansije
0

Wall Street: Najviše pale dionice banaka

SRNA
Na Wall Streetu jučer su cijene dionica oštro pale, nakon novih upozorenja da bi širenje evropske dužničke krize moglo izazvati usporavanje rasta najvećih svjetskih ekonomija i nanijeti velike štete bankarskom sistemu.

Dau Jones indeks pao je 190 bodova, ili 1,58 odsto, na 11.905 bodova, dok je SiP 500 potonuo 1,66 odsto, na 1.236 bodova, a Nasdak indeks 1,73 odsto, na 2.639 bodova.

Najviše su pale cijene dionica banaka.

Agencija Fitch procjenjuje da izloženost pet najvećih američkih banaka u francuskim bankama, bilo preko kredita, bilo preko depozita i druge imovine, doseže 114 milijardi dolara. Slabljenje francuskih banaka, koje su vrlo izležene grčkim i italijanskim dugovima, negativno bi utjecalo na američke banke.

Zbog toga je cijena dionice Morgan Stanleyja potonula gotovo osam odsto, dok su dionice Bank of America, GP Morgana i Goldmen Sachsa pojeftinile više od 3,5 odsto.

Agencija Moodis snizila je rejtinge nekolicini njemačkih banaka jer se, smatraju analitičari te agencije, smanjuje mogućnost spoljne pomoći tim bankama ako im zatreba svježi kapital.

Centralna japanska banka izrazila je zabrinutost zbog mogućeg negativnog uticaja evropske dužničke krize na japansku ekonomiju, dok je Bank of England smanjila procjene rasta britanske ekonomije.
Premda je juče novi italijanski premijer Mario Monti predstavio novu vladu i premda Grčka ulaže velike napore da bi riješila nagomilane finansijske probleme, ulagači se plaše širenja dužničke krize na druge članice evrozone.

Francuska, druga po veličini ekonomija evrozone, mogla bi da izgubi vrhunski AAA kreditni rejting, stoga rastu kamate na njene obveznice. Početkom oktobra kamate na 10-godišnje francuske obveznice iznosili su 2,54 odsto, da bi juče dostigle 3,69 odsto.

To je znatno manje od kamata na italijanske i španske obveznice, koje premašuju šest, pa i sedam odsto, ali takođe ukazuje na strahovanja ulagača da evropski lideri nisu u stanju da provedu neophodne reforme i suzbiju dužničku krizu, koja već mjesecima pritiska svjetska finansijska tržišta.

Tim više što lideri Francuske i Njemačke, najvećih ekonomija evrozone, nemaju isto mišljenje o rješavanju dužničke krize.

Pariz smatra da bi evropski fond za finansijsku stabilizaciju (EFSF) trebalo da dobije bankarsku licencu, kako bi mu se povećali finansijski kapaciteti, dok se Berlin tome protivi.

Pariz takođe smatra da bi Evropska centralna banka, koja već kupuje obveznice članica evrozone, trebalo da odlučnije interveniše kako bi spriječila dalji rast kamata i stabilizovala evropsko tržište obveznica, dok se Berlin protivi političkom pritisku na centralnu banku, navodeći da bi to bilo protivno pravilima Evropske unije.
I na evropskim brzama juče se trgovalo vrlo oprezno. londonski FTSE oslabio je 0,15 odsto, na 5.509 bodova, a frankfurtski DAX 0,33 odsto, na 5.913 bodova. Pariški CAC ojačao je 0,52 odsto, na 3.064 boda.