Finansije
126

Vlada FBiH ima plan: Ako propadne dogovor sa MMF-om, zadužuju se kod banaka i osiguravajućih društava

Piše: Er. M.
Milićević i Novalić (Foto: Arhiv/ Klix.ba)
Milićević i Novalić (Foto: Arhiv/ Klix.ba)
Vlada Federacije BiH ima u planu zadužiti građane ovog entiteta kod komercijalnih banaka ako ne dođe do aranžmana sa Međunarodnim monetarnim fondom (MMF). Kao jedna od opcija pojavljuju se i osiguravajuća društva, potvrdila je za Klix.ba federalna ministrica finansija Jelka Milićević.

"S obzirom da su banke prelikvidne, odnosno imaju višak kapitala, spremne su pratiti Vladu Federacije BiH vezano za nadomjestak sredstava ukoliko ne dođe do aranžmana s Međunarodnim monetarnim fondom. U nekim nezvaničnim razgovorima kao jedan od kreditora pojavila su se i osiguravajuća društva, što znači da uslijed velike ponude sredstava očekujemo prihvatljivu kamatnu stopu i duže rokove u otplati", kazala je Milićević.

Ona je istakla kako će unutrašnje zaduženje Federacije BiH svakako umanjiti financijska sredstva za privredne subjekte jer je bankama manji rizik plasmana u državne institucije nego u privredu.

"Ne preferiramo ovakav način jer je Vlada FBiH opredijeljena za razvoj malog i srednjeg poduzetništva i to se prepoznaje kroz kreditne linije s malom kamatnom stopom kredita plasiranih preko Federalnog ministarstva razvoja, poduzetništva i obrta, Federalnog ministarstva energije, rudarstva i industrije, Svjetske banke i tako dalje", rekla je Milićević.

Ukupan verificirani unutrašnji dug u Federaciji BiH sa stanjem na dan 31. decembar 2015. godine iznosi 1.027,58 mil. KM.

Unutrašnji dug Vlade Federacije BiH je dug nastao u skladu sa zakonom i dug koji se sastoji od tržišnih instrumenata. Dug nastao u skladu sa zakonom odnosi se na obaveze prema zaposlenicima bivšeg Federalnog ministarstva odbrane (FMO) i Vlade Federacije BiH (VFBiH), prema dobavljačima FMO i VFBiH i obaveze koje podliježu verifikaciji: stara devizna štednja (izmiruje se gotovinskim isplatama i emisijom obveznica) i ratna potraživanja (izmiruje se gotovinskim isplatama i emisijom obveznica).

Pregled vanjskog duga Federacije Bosne i Hercegovine sa stanjem na dan 31.12.2015. godine po kreditorima (u KM)
Pregled vanjskog duga Federacije Bosne i Hercegovine sa stanjem na dan 31.12.2015. godine po kreditorima (u KM)

Dug koji se sastoji od tržišnih instrumenata odnosi se na trezorske zapise i obveznice koje izdaje Federacija.

Prema podacima kojima raspolaže Federalno ministarstvo finansija ukupan vanjski dug u Federaciji Bosne i Hercegovine na dan 31. decembar 2015. godine iznosio je 5.273,61 mil. KM, a sastoji se od naslijeđenih obaveza bivše SFRJ- "Stari dug" (vanjski dug nastao u periodu do 2. aprila 1992. godine) i "Novog duga" (vanjski dug nastao poslije 14. decembra 1995. godine).

"Stari dug" u iznosu od 909.344.764 KM (17,24 posto) sastoji se od obaveza prema Pariškom klubu kreditora u iznosu 508.513.521 KM, Londonskom klubu kreditora u iznosu 190.239.396 KM i Svjetska banka IBRD (konsolidirani zajmovi) u iznosu 210.591.847 KM.

Novi dug u Federaciji Bosne i Hercegovine, na dan 31.decembar 2015. godine, iznosio je 4.364,27 mil. KM (82,76 posto ukupnog vanjskog duga) od čega je na krajnje korisnike alocirano 2.447,62 mil. KM (javna preduzeća, kantoni, gradovi, općine), dok preostali iznos 1.916,65 mil. KM predstavlja obavezu budžeta Federacije BiH.