Finansije
2

Vatikanska banka prvi put objavila podatke o poslovanju

SRNA
Vatikan
Vatikan
Vatikanska banka danas je prvi put objavila podatke o svom poslovanju u pokušaju da se prikaže trasparentnom i ublaži posljedice serije skandala u vrijeme kada papa Franjo planira velike reforme.

Banka, čije je zvanično ime "Institut za religijske poslove" (IOR), saopštila je da je u 2012. godini zaradila 86,6 miliona eura, što je skoro četiri puta više nego u 2011. godini.

"Mi u IOR-u snažno radimo na provođenju reformi, unapređenju ove organizacije, saradnje i transparentnosti“, izjavio je predsjednik vatikanske banke Ernst von Freyberg, koji je postavljen na funkciju prošle godine, prenio je AFP.

On je rekao da će na zaradu u 2013. godini uticati troškovi povezani sa reformisanjem ove banke, koja do kraja godine treba da dovrši i revizorski izvještaj o poštovanju propisa protiv pranja novca.

Vatikanska banka odavno je obavijena oreolom tajnovitosti i intriga, još od propasti Bance Ambrosiano, u kojoj je Vatikan bio glavni akcionar. Ova banka bila je optužena za pranje novca za sicilijansku mafiju.

Predsjednik Ambrosiana Roberto Calvi pronađen je obješen na jednom mostu u Londonu 1982. godine, a sumnja se da su ga ubili mafijaši. Za ovo ubistvo niko nikada nije osuđen.