Godišnja press konferencija
0

UNIQA osiguranje: Porast premije od 13,2 posto

FENA
(Foto: Feđa Krvavac/Sarajevo-x.com)
UNIQA osiguranje je u prošloj godini ostvarila porast premije od 13,2 posto što predstavlja višestruko veći rast od prosječnog tržišnog rasta od dva posto, istaknuto je danas u Sarajevu na godišnjoj konferenciji za novinare tog društva.

UNIQA osiguranje u BiH ovih dana obilježava 15 godina postojanja, a osvrt na poslovanje u 2011., te u proteklih pet godina i finansijske rezulate predstavili su direktorica Društva Senada Olević i izvršni direktori Društva Amela Omerašević i Feđa Morankić.

Govoreći o rezultatima za 2011. Olević je istakla da je ukupna ostvarena polisirana premija iznosila 39,9 miliona KM. U toj premiji značajno je učešće svih vrsta neživotnih osiguranja od 22,6 miliona KM, dok su proizvodi životnog osiguranja učestvovali sa 17,3 miliona KM.

"S tako realizovanom premijom UNIQA je ostvarila rast od 13,2 posto premije u odnosu na prethodnu godinu. Time je postignut i porast tržišnog učešća koje je u 2011. godini bilo 11,2 posto“, kazala je Olević ističući i visoku efikasnost likvidacije šteta od 92 posto.

Aktiva društva je krajem 2011. iznosila 92 miliona KM, tehničke rezerve 73 miliona KM i ostvarena je dobit od 603,7 hiljada KM.

U proteklih pet godina, kako je istaknuto, ostvaren je indeks rasta od 155 posto, prvi su na tržištu u razvoju i prodaji bankoosiguranja, a od 2009. fokus je na širenje prodajne mreže i prisustvo u cijeloj BiH.

U UNIQA osiguranju su postavili ambiciozne ciljeve, pa tako u 2015. godini predviđaju premiju od 70 miliona KM i postizanje druge tržišne pozicije (trenutno su na četvrtoj tržišnoj poziciji), te povećanje broja UNIQA poslovnica sa sadašnjih 45 na 60.