Finansije
0

Union banka ispunila zacrtane ciljeve i nastavlja sa razvojnom politikom

Klix.ba
Union banka d.d. Sarajevo je u 2013. godini zabilježila pozitivne rezultate poslovanja. Direktor Senad Redžić u razgovoru za Klix.ba kaže da je ova banka, i pored konkurencije i ekonomskog okruženja, kvalitetom usluge i cjenovnom politikom uspjela dobiti povjerenje klijenata, a da je njen interes jačanje privrede, a naročito proizvodnih djelatnosti, izvoza i poticanje zapošljavanja.
Senad Redžić, direktor Union banke
Senad Redžić, direktor Union banke

Jeste li zadovoljni dosadašnjim promjenama i rezultatima poslovanja u 2013. godini?

Naši poslovni rezultati u protekloj godini su u skladu sa očekivanjima i okolnostima poslovanja. Banka je nastavila sa razvojem i rastom poslovanja. Značajnije od pozitivnog poslovnog rezultata su efekti ulaganja u poslovnu mrežu, obnovu poslovnica i modernizaciju usluga. Konkurentnost u svim segmentima poslovanja je jedan od osnovnih ciljeva i tu su primjetne značajne promjene. Sektor za poslovanje sa privredom plasirao je KM 102.700.000 kredita, što je rezultiralo rastom kreditnog portfolija pravnih lica od 24%.

I pored jake konkurencije uspjeli smo osvojiti povjerenje novih klijenata i ponuditi kvalitetne usluge i konkurentne cijene. Posebno smo ponosni na činjenicu da smo uspjeli ostvariti saradnju sa renomiranim kompanijama i da je 42% kreditnog portfolija plasirano u sektor proizvodnje i industrije, koji su nosioci privrednog rasta i zapošljavanja što je u skladu sa našom strategijom i misijom.

Kakvi su poslovni planovi za ovu godinu i kako vidite svoj dalji razvoj?

I u narednom periodu strateška ciljna grupa ostaje privreda za koju pored širokog spektra postojećih, kreiramo nove usluge prilagođene njihovim potrebama. Pored razvoja novih proizvoda sa ciljem pružanja kvalitetne usluge u ugodnom i modernom ambijentu, planiramo do kraja ove godine da završimo sa renoviranjem ostalih poslovnica. U segmentu poslovanja sa stanovništvom u narednom periodu planiramo ponuditi nove usluge, kao što su elektronsko i mobilno bankarstvo, a u segmentu kartičnog poslovanja Visa Electron Prepaid karticu, kao i druge nove kreditne proizvode. Svoju šansu za dalje jačanje vidimo kroz modernizaciju banke i podizanje profesionalnih standarda u svim segmentima poslovanja, podršku većinskog vlasnika i privrednka, a primjetna zainteresiranost šire zajednice svemu što je domaće.

Union banka je jedina komercijalna banka u većinskom državnom vlasništvu. Kakva je vaša trenutna saradnja sa većinskim vlasnikom?

Banka posluje u skladu sa relevantnim domaćim i međunarodnim standardima, a rad banke se ocjenjuje i od strane nezavisne revizorske kuće i regulatora. Od 2012. godine, banka je uspjela urediti poslovanje na način koji je prihvatljiv potencijalnim kreditorima i strateškim investitorima. To dokazuje i uvrštavanje na listu banaka koje se finansiraju iz kreditnih linija Svjetske banke (OdRaz).

U 2013 godini smo u saradnji sa Federalnim ministarstvom energetike rudarstva i industrije uspjeli realizovati kreditnu liniju za podršku proizvodnim preduzećima po veoma povoljnim uslovima. Sa Federalnim ministarstvom finansija i OdRaz-om potpisali smo ugovor za kreditnu liniju, za mala i srednja preduzeća namijenjena proizvodnim djelatnostima. Također, na osnovu javnog tendera postali smo depozitna banka za budžet FBiH i jedna od pet transakcijskih banaka. Iako postoji interes da se bankarske usluge pružaju i državnim institucijama, banka svoj tržišni udio osvaja kvalitetom, modernizacijom poslovne mreže, razvojem pouzdane i sigurne infrastrukture koja je spremna da podrži najkompleksnije bankarske transakcije.

Kako Union banka može sudjelovati u kreiranju boljeg ekonomskog okruženja?

Spadamo u red relativno malih banaka, ali dosadašnjim radom pokazali smo spremnost da kroz saradnju sa drugim bankama damo podršku kroz učešće u velikim projektima. Tamo gdje su potrebna značajnija sredstva i gdje su u pitanju projekti od velikog značaja, banka udružuje sredstva i resurse sa drugim bankama. Ovdje vidimo veliku razvojnu šansu za cijeli sektor i ekonomiju. Osim zajedničkih projekata u oblasti kreditiranja, moguća je i saradnja u cilju optimizacija i boljih usluga za klijente. Primjer je i projekt "BH mreža" koji osim koristi za banke učesnice, posebne pogodnosti daje korisnicima usluga. Moguća je sinergija i zajednički nastup domaće banke, privrede i državnih institucija kroz bolju iskorištenost raspoloživih sredstava (novca, fondova i sl.).

U segmentu poslovanja sa stanovništvom posebnu pažnju pridajemo razvoju stambenig kreditiranja, a finansiranje potrošnje nije nam primarni cilj. Ovakvim pristupom doprinosimo jačanju privrede sa posebnim akcentom na razvoj proizvodnih djelatnosti i poticaju zapošljavanja.