Finansije
1

UniCredit banka zabilježila neto gubitak od 553 miliona eura

FENA
Italijanska UniCredit banka je u četvrtom tromjesečju 2012. godine poslovala s neto gubitkom od 553 miliona eura, dok je u istom periodu godinu dana ranije imala neto dobit od 114 miliona eura.

Banka je objavila je da je posljednje prošlogodišnje tromjesečje zaključila s neto gubitkom uslijed povećanih rezervacija za nenaplative kredite, kojima pokušava da se suprotstavi izazovnom ekonomskom okruženju, prenosi Tanjug.

Rezervacije za nenaplative kredite uvećane su u posljednja tri mjeseca prošle godine sa 1,78 milijardi na 4,6 milijardi eura.

UniCredit banka je tako pokrila rizike u segmentu hipotekarnih kredita domaćinstava i kredita malim preduzećima, kao i u segmentu korporativnog i investicionog bankarstva u matičnoj Italiji.

U 2012. godini banka je ostvarila neto dobit od 865 miliona eura, nakon 9,2 milijarde eura gubitka u 2011.

Rezervacije za loše kredite iznosile su 9,6 milijardi eura, dok su iz banke za 2012. najavili isplatu dividende u iznosu od devet evrocenti po dionici.

Banka u 2013. godini očekuje niže prihode od kamata, zbog nastavljene slabe potražnje za kreditima i troškova finansiranja na međubankovnom tržištu, ali i zbog očekivanih niskih nivoa kamata u cijeloj godini.

UniCredit banka se takođe sprema da preusmjeri fokus poslovanja u region srednje i istočne Evrope, kroz nastavljenu prodaju ogranaka u Kazahstanu, "racionalizaciju prisutnosti na Baltiku", spajanje banaka u Češkoj i Slovačkoj, filijale u Ukrajini, kao i razvoj snažnog poslovanja sa potrošačkim finansiranjem u Rusiji.