Finansije
5

Uloga CBBiH u izradi novca KM i puštanju u opticaj

Klix.ba
Jedan od osnovnih zadataka Centralne banke Bosne i Hercegovine je da stavlja u opticaj i povlači iz opticaja domaću valutu (konvertibilna marka), uključujući novčanice i kovanice zakonskog sredstva plaćanja, pridržavajući se strogo pravila currency boarda, definisanog u članu 2. stav a. tačka 3. Zakona o Centralnoj banci Bosne i Hercegovine.

Novčana jedinica BiH je konvertibilna marka (KM), koja se dijeli na 100 feninga, a novčanice i kovani novac koje glase na KM, zakonsko su sredstvo plaćanja na teritoriji BiH.

CBBiH izdaje i organizuje štampanje, odnosno kovanje novčanica i kovanog novca, utvrđuje apoensku strukturu i osnovna obilježja novčanica i kovanog novca. Upravno vijeće CBBiH donosi akt o puštanju u opticaj i povlačenju iz opticaja novčanica i kovanog novca KM. CBBiH je jedini subjekt u BiH koji se može baviti nabavkom, izradom i izdavanjem domaće valute – konvertibilne marke.

CBBiH pušta u opticaj novčanice i kovani novac posredstvom svojih glavnih jedinica i komercijalnih banaka. Komercijalne banke vrše snabdijevanje gotovim novcem KM realnog sektora, stanovništva i drugih subjekata. CBBiH obezbjeđuje redovno snabdjevanje komercijalnih banaka gotovim novcem posredstvom trezora glavnih jedinica u Sarajevu, Banjoj Luci i Mostaru i filijale u Brčkom, te zamjenjuje novčanice i kovani novac koji je neprikladan za promet. Navedenim se obezbjeđuje kontinuirano snabdijevanje gotovim novcem svih subjekata u BiH u skladu s potrebama opticaja i održava nivo kvaliteta KM gotovog novca u opticaju.

Nastanak novčanica i kovanog novca KM, u slučaju izmijenjenog ili novog dizajna, započinje izradom idejnih skica prema apoenskoj strukturi od strane ovlaštenih organizacija za izradu novčanica i kovanog novca u BiH i inostranstvu ili raspisivanjem konkursa za izradu ovih skica. Nakon usvajanja idejnih skica, CBBiH povjerava izradu definitivnih crteža, odnosno modela ovlaštenim organizacijama u skladu sa Zakonom o CBBiH.

CBBiH po izboru definitivnih crteža, odnosno modela, utvrđuje osnovna obilježja (dimenzije, tekst i dr.) novčanica i kovanog novca. Dizajn novčanica i kovanog novca odobrava Predsjedništvo Bosne i Hercegovine.

U skladu s projiciranim potrebama opticaja i stanja zaliha gotovog novca u trezorima, CBBiH planira izradu potrebnih količina novčanica i kovanog novca KM.

Prilikom svake konkretne izrade novčanica i kovanog novca konvertibilne marke kroz ugovor s odabranom ovlaštenom kompanijom za izradu novčanica i kovanog novca, precizno se definišu svi elementi koji obezbjeđuju kontinuirano ostvarivanje osnovnog cilja CBBiH u pogledu kvaliteta, vijeka trajanja i zaštite KM gotovog novca od krivotvorenja.

Izrada novčanica i kovanog novca KM obavlja se u visokospecijalizovanim i licenciranim štamparijama i kovnicama u Evropi.

CBBiH, u pogledu tehničke izrade KM gotovog novca, definiše kvalitet i tehničke karakteristike papira za izradu novčanica, boja za štampanje novčanica, načina štampe, nivoa zaštitnih elemenata novčanica, kvaliteta metala, odnosa metala i tehničkih zahtjeva za izradu kovanog novca. U toku procesa pripreme i proizvodnje gotovog novca KM, CBBiH vrši kontinuirani monitoring pojedinačnih faza proizvodnje novca u cilju ispunjenja tehničkih i kvalitativnih zahtjeva i provodi detaljne sigurnosne mjere u postupku izrade KM gotovog novca.

Cilj CBBiH je da obezbijedi da bosanskohercegovačka valuta u opticaju ima obilježja kvaliteta, vijeka trajanja i zaštite od krivotvorenja na nivou aktuelnih tehnoloških standarda u zemljama Evropske unije.

Novčanice KM sadrže četiri različita stepena zaštite: zaštitna obilježja za javnost koja se mogu provjeriti bez opreme, zaštitna obilježja za stručna lica vidljiva uz pomoć odgovarajuće opreme, mašinski čitljiva obilježja koja prepoznaju uređaji za brojanje i sortiranje i zaštitna obilježja koja su namijenjena isključivo za provjeru na uređajima u Centralnoj banci. CBBiH radi na kontinuiranom unapređenju zaštitnih obilježja u skladu s tehnološkim standardima, te su u proteklom periodu, u odnosu na ranija izdanja novčanica KM, određena zaštitna obilježja zamijenjena drugim, prvenstveno u cilju poboljšanja kvalitete, odnosno trajnosti ovih obilježja, njihovog lakšeg prepoznavanja od strane javnosti, a naročito kako bi se onemogućilo njihovo krivotvorenje, prateći pri tome najnovija dostignuća iz ove oblasti. Važno je da stanovništvo BiH bude upoznato sa zaštitnim obilježjima novčanica KM kako bi se njihovom provjerom mogli uvjeriti u autentičnost novčanica KM s kojim se susreću u opticaju.

Od osnivanja CBBiH, novčanice KM su, u zavisnosti od potreba apoenske strukture, izrađene u godinama izdanja: 1998, 2002, 2007, 2008, 2009, 2012, a kovani novac u godinama izdanja: 1998, 2000, 2002, 2003, 2004, 2005, 2006, 2007, 2008, 2009, 2011. i 2013.

U proteklom periodu, radi praktičnije upotrebe kovanog novca u opticaju, povučene su iz opticaja novčanice KM apoena 50 feninga (prestala biti zakonsko sredstvo plaćanja 31.3.2003.), 1 KM (prestala biti zakonsko sredstvo plaćanja 31.12.2008.) i 5 KM (prestala biti zakonsko sredstvo plaćanja 31.12.2009.).

Zamjena navedenih novčanica se, u skladu s Odlukom o zamjeni novčanica KM, apoena 50 feninga, 1 i 5 KM, obavlja posredstvom komercijalnih banaka, zaključno do 31. decembra 2017. godine.

Zamjena oštećenih novčanica i kovanog novca KM se vrši u skladu s Pravilnikom o postupanju s novčanicama i kovanim novcem konvertibilne marke i novčanicama efektivnog stranog novca koji je nepodoban za opticaj. Zamjena u slučaju kada podnosilac predoči više od 60% novčanice KM, obavlja se posredstvom komercijalnih banaka u punom iznosu i bez naknade. Ove novčanice CBBiH od komercijalnih banaka, putem svojih trezora, takođe u punom iznosu i bez naknade. Samo u slučaju zamjene kada se predoči 60% i manje novčanice KM, a podnosilac može dokazati da su dijelovi koji nedostaju uništeni, zahtjev za zamjenu se na propisanom obrascu podnosi Centralnom uredu CBBiH u Sarajevu ili Glavnoj banci Republike Srpske CBBiH u Banjoj Luci, gdje se procjenjuje autentičnost novčanice i utvrđuje da li postoji osnov za potpunu ili djelimičnu kompenzaciju.

Može se istaći visok nivo kvaliteta KM gotovog novca i zaštite od krivotvorenja, koji su obezbijeđeni u procesu izrade KM gotovog novca, čime je osiguran integritet i zaštita novca u opticaju, a time i povjerenje u novčanu jedinicu BiH.