Finansije
0

Ukinuta dozvola za rad Postbanci BH Poštanskoj banci d.d. Sarajevo

FENA
Agencija za bankarstvo FBiH ukinula je danas dozvolu za rad Postbanci BH i otvorila postupak njene likvidacije.

Na ovaj potez Agencija se odlučila polazeći od prijedloga privremenog upravnika Postbanke za otvaranje postupka likvidacije, a u cilju zaštite sredstava štediša i domaćih firmi deponenata te ostalih povjerilaca Banke. Za likvidacionog upravnika imenovan je Hazim Škapur.

Privremena uprava u Postbanku BH uvedena je u listopadu 2010. godine zbog nelikvidnosti i pada neto kapitala ispod zakonski propisanog minimuma. Tokom privremene uprave činjeni su napori na iznalaženju partnera za prodaju, spajanje, pripajanje ili dokapitalizaciju banke, te u tu svrhu objavljeno je više javnih poziva za prikupljanje ponuda potencijalnih investitora.

Nažalost, i pored brojnih kontakata i pregovora nije bilo konkretnih rezultata, a po zadnjem pozivu jedina ponuda za dokapitalizaciju banke prispjela je od potencijalnog investitora FAM Found-a sa Britanskih Djevičanskih Otoka, koji nije dokazao da ispunjava propisane zakonske uvjete za dobivanje odobrenja stjecanja značajnog vlasničkog interesa u Banci.

Pravomoćne i izvršne presude po tužbama zaposlenika Banke za isplatu razlike plata iz osnova Kolektivnog ugovora za granu financija, kao i pravomoćne presude drugih povjerilaca protiv Banke, imali su dodatni negativan utjecaj na financijsko stanje (i kapital), i ugrozili interese štediša i domaćih firmi deponenata te ostalih kreditora, čime je onemogućen zakonit nastavak rada Banke.

Takve tužbe i buduće potencijalne obveze po istom osnovu, dodatno su doprinijele nezainteresiranosti potencijalnih investitora za dokapitalizaciju i rješenje statusa Banke.

Ukidanjem dozvole Postbanci u bankovnom sustavu FBiH ostaje 17 banaka, saopćeno je iz Ureda FBA za informiranje.