AIG
0

"Ubuduće samo osiguranje imovine i nezgoda"

FENA
Nekada najveća osiguravajuća kuća na svijetu AIG (American International Group), koju je od sigurnog bankrota spasila američka vlada, preuzevši privremeno upravljanje njome tokom 12 mjeseci, saopćila je u petak da će njezino poslovanje u budućnosti biti usmjereno samo na osiguranje od nezgoda, osiguranje imovine i na poslove osiguranja u inozemstvu.

Sve ostale svoje filijale AIG će prodati kako bi što je moguće prije mogao isplatiti 85 milijardi dolara kredita dobijenog od vlade, a što je ovu banku spasilo od propasti.

AIG je saopćio da je do 30. septembra od tog kredita preuzeo 61 milijardu dolara.

Samo od osiguranja imovine i osiguranja od nezgoda u svijetu je kompanija AIG prošle godine imala 40 milijardi dolara prihoda.

Nekada najveća svjetska osiguravajuća institucija je 16. septembra prihvatila spasonosni državni paket pomoći na ime koga je američka vlada preuzela 79,9 posto akcija te kompanije.

Vrijednost tih akcija, koje su lani dostizale 70,13 dolara, pred dobijanje državne finansijske "injekcije" pala je na samo 1,25 dolara, a u četvrtak su hartije AIG-a vrijedile na berzi četiri dolara, prenijele su agencije.

Preuzimanje AIG-a predstavljalo je jednu od najvećih državnih intervencija u ekonomskoj historiji SAD-a.