Finansije
0

Svjetska banka snizila prognozu globalnog rasta

FENA
Svjetska banka
Svjetska banka
Rast cijena hrane i goriva koči oporavak globalne ekonomije u ovoj godini, konstatirala je Svjetska banka (WB) u najnovijem redovnom izvještaju, snizivši prognozu svjetskog ekonomskog rasta u 2011.

Tako u svojim prognozama za razdoblje od 2011. do 2013. u WB-u sada očekuju da će globalna ekonomija u tekućoj godini porasti za 3,2 posto. U januarskim prognozama očekivali su rast od 3,3 posto.

Prošle godine stopa rasta svjetske ekonomije iznosila je 3,8 posto. U idućoj godini svjetska ekonomija bi mogla porasti za 3,6 posto, a ista stopa rasta očekuje se i u 2013., procjenjuju u Svjetskoj banci, navodi Reuters.

"Pritom bi daljnje povećanje ionako visokih cijena nafte i hrane moglo značajno ograničiti ekonomski rast i naškoditi siromašnima", upozorio je glavni ekonomist Svjetske banke Justin Lin.

Redovni polugodišnji izvještaj WB-a sadrži prognoze za grupu zemalja s visokim primanjima, te za grupu zemalja u razvoju. Grupa zemalja s visokim primanjima obuhvaća podskupinu članica Organizacije za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD), te eurozonu, Japan, Sjedinjene Države i podgrupu zemalja koje nisu članice OECD-a.

Oporavak u zemljama s visokim primanjima još je obilježen problemima, te bi rast u toj grupi u ovoj godini trebao usporiti na 2,2 posto, s 2,7 posto u 2010. U januarskoj prognozi WB je predvidjela stopu rasta od 2,4 posto. U idućoj godini rast bi ponovno trebao ubrzati na 2,7 posto, te blago usporiti u 2013., na 2,6 posto.

Za podgrupu zemalja koje nisu članice OECD-a Svjetska banka očekuje u ovoj godini rast od 4,3 posto, nakon 4,2-postotnog u 2010. U idućoj godini rast bi trebao ubrzati na 4,8 posto, i blago ubrzati na 4,9 posto u 2013.

Bogate zemlje moraju odraditi najveći posao kada je u pitanju restrukturiranje, upozorio je na konferenciji za novinstvo u Washingtonu Andrew Burns, vodeći autor izvještaja.

Sjedinjene Države bilježe "pauzu u rastu", ali recesija s dvostrukim dnom nije vjerojatna, kazao je Burns. Najveća svjetska ekonomija porast će ove godine za slabašnih 2,6 posto, a u idućoj godini 2,9 posto, procjenjuju u Banci. Za 2013. očekuju rast u visini 2,7 posto.

Eurozona bi u ovoj godini trebala zabilježiti slabašnu stopu rasta od 1,7 posto u odnosu na prethodnu godinu. U idućoj godini očekuje se tek neznatno ubrzanje, na 1,8 posto, te na 1,9 posto u 2013.

Oporavak u eurozoni i dalje koče značajni nepovoljni faktori, uključujući neizvjesnost u pogledu dužničke krize u nekoliko članica zone primjene jedinstvene evropske valute.

Nadalje, zemlje u razvoju bliže se pak punom ekonomskom kapacitetu, pa u banci predviđaju usporavanje njihova rasta na 6,3 posto u 2011., nakon 7,3-postotnog rasta u prošloj godini. Slične, nešto niže stope rasta očekuju i u 2012. i u 2013. godini.