Finansije
0

Švicarci predviđaju nove poteškoće zbog jakog franka

FENA
Udruženje švicarskih bankara saopćilo je da i u budućnosti očekuje probleme zbog jakog franka i novih zahtjeva prema bankama da povećaju rezerve kapitala.

U jučerašnjem saopćenju te grupacije se navodi da "ekonomski i regulatorni trendovi ukazuju na to da će u bližoj budućnosti biti novih poteškoća", prenijele su agencije.

Predsjednik Udruženja švicarskih banaka Patrik Odier izjavio je jučer da bi utvrđivanje privremenog ciljanog nivoa kursa švicarskog franka prema euru "moglo da bude opcija u vanrednoj situaciji".

"Fiksiranje nivoa moglo bi da bude mogućnost u vanrednoj situaciji", rekao je Odier na konferenciji za novinare, ali nije želio da precizira koji bi nivo trebalo ciljati i u kom vremenskom razdoblju.

Vrijednost švicarskog franka je u posljednje vrijeme značajno porasla i 9. augusta se gotovo izjednačila s eurom jer ta valuta predstavlja sigurnu investiciju za ulagače, ali to švicarske izvozne proizvode čini skupljima i smanjuje profit izvoznika.

Pored toga, banke moraju da se povinuju novim propisima o postepenom povećanju rezervi kapitala, što smanjuje iznos koje one mogu da investiraju.

Ukupna imovina švicarskih banaka je prošle godine neznatno porasla, na 2,7 biliona franaka, a one su ostvarile zaradu od 61,5 milijardi franaka ili 13,4 posto više nego 2009. godine, saopćilo je Udruženje.