Finansije
0

Stopa inflacije u eurozoni porasla na 2,6 posto

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Stopa inflacije u 17 zemalja koje kao valutu koriste euro porasla je u martu na najviši nivo u posljednje dvije i pol godine, pokazali su danas zvanični podaci, što je podstaklo očekivanja na tržištu da bi Evropska centralna banka (ECB) mogla sljedeće sedmice da poveća kamatnu stopu.

Statistička agencija Evropske unije, Eurostat, saopćila je da su potrošačke cijene u eurozoni u martu bile 2,6 posto više u odnosu na isti mjesec lani, prenijela je agencija AP.

To je najveća stopa još od oktobra 2008. i značajno je veća od cilja ECB od "blizu, ali ispod dva posto".

Rast stope inflacije u eurozoni nije bio očekivan, budući da su analitičari prognozirali da će se ona zadržati na nivou od 2,4 posto.

Budući da je ovo "preliminarna" Eurostatova procjena inflacije, nisu navedeni razlozi za njen rast, već će oni biti objavljeni u aprilu. Ekonomisti ipak procjenjuju da su za povećanje odgovorni rastući troškovi energenata i hrane.

Zvaničnici ECB, uključujući njenog predsjednika Jean-Claude Trichet, u posljednjih mesec dana su više puta upozoravali na rastuću inflaciju i nagovještavali da će na sljedećem sastanku te institucije 7. aprila, ključna kamatna stopa biti povećana sa trenutnog rekordno niskog nivoa od jedan posto.