Finansije
0

Stabilan razvoj bh. bankarstva u prvom kvartalu ove godine

FENA
Foto: Arhiv
Foto: Arhiv
Glavni indikatori bankarskog sektora Bosne i Hercegovine iz prvog kvartala ove godine ukazuju na stabilnost i nastavak pozitivnog razvoja bankarstva iz 2011.

Sa stopom adekvatnosti kapitala od 17,5 posto, koja je znatno iznad zakonski propisanog koeficijenta, banke su dobro kapitalizirane. Ukupan kapital je sa martom 2012. iznosio oko 2,9 milijardi KM, rečeno je večeras na skupu koji je Udruženje banaka BiH upriličilo za bh. medije.

Ukupni krediti sektora su sa martom 2012. iznosili oko 14,7 milijardi KM. Njihov rast u odnosu na kraj prošle godine je iznosio oko 170 miliona KM, u kojem krediti privatnim preduzećima i društvima sudjeluju sa rastom iznad 100 miliona KM.

Ukupni depoziti na nivou svih bh. banaka su, sa oko 14,7 milijardi KM na kraju prvog kvartala 2012., za oko 2,7 posto ili više od 400 miliona KM niži nego na kraju 2011., ali je u segmentu štednje stanovništva zabilježen pozitivan razvoj.

Naime, ukupni depoziti stanovništva su sa krajem marta 2012. čak rasli za oko 130 miliona KM ili oko 1,8 posto u odnosu na kraj 2011. Iako u uslovima usporenog privrednog rasta količina likvidnosti u ekonomiji generalno opada, pojačana potreba građana za sigurnošću, i time rast štednje je jedan od pratećih psiholoških efekata krize.

Međutim, ovo je istovremeno pokazatelj da je povjerenje građana BiH u bh. banke održano i da ih oni i dalje smatraju najsigurnijim mjestom za svoju štednju.

S druge strane, smanjen nivo ukupnih depozita u bankarskom sektoru, u najvećoj mjeri je posljedica povlačenja depozita iz banaka od pravnih subjekata usljed potrebe za dodatnom likvidnošću, i to: javnog sektora (institucija vlada na svim nivoima) u ukupnom iznosu većem od 100 miliona KM, te privatnih preduzeća u iznosu iznad 200 miliona KM.

U prva tri mjeseca 2012. i profitabilnost bh. banaka bila je u pozitivnoj zoni.