Finansije
0

Srbija: Osam osoba uhapšeno zbog afere Agrobanka

FENA
Foto: AA
Foto: AA
Osam osoba je uhapšeno u Srbiji zbog malverzacija u vrijednosti od blizu 27 miliona eura, a na štetu Agrobanke, javio je dopisnik agencije Anadolija.

Premijer i ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić najavio je hapšenja još 30 osoba.

MUP Srbije objavio je da su "u nastavku akcije na suzbijanju finansijskog kriminala, pripadnici Uprave kriminalističke policije Ministarstva unutrašnjih poslova i Policijske uprave za grad Beograd, u saradnji s Tužilaštvom za organizovani kriminal, lišili slobode osam osoba, zbog postojanja osnova sumnje da su izvršili krivično djelo zloupotreba službenog položaja“.

Uhapšeni su bivši predsjednik Izvršnog odbora Agrobanke Dušan Antonić i još sedmorica osumnjičenih. Određeno im je zadržavanje do 48 sati. Kako je navedeno u saopćenju policije Dušan Antonić je od 2006. do 2011. godine, kao predsjednik Izvršnog odbora Agrobanke, u saizvršilaštvu s drugim članovima Izvršnog odbora i rukovodiocima sektora, banci nanio štetu od 32 milijarde dinara (blizu 27 miliona eura).

  • Kršeći zakonske i podzakonske akte i interne propise banke, odobravao je kredite većem broju pravnih i fizičkih lica iz Republike Srbije pod povoljnijim uslovima i bez adekvatnih sredstava obezbjeđenja, koji do danas nisu vraćeni, navodi se u saopćenju MUP-a i dodaje da među preduzećima koja su stekla protivpravnu imovinsku korist su i privredna društva "Drina timber" u Ljuboviji i "Hedkomerc" u Beogradu, koja su pod kontrolom Dušana Antonića, a u vlasništvu njegovog sina Milana Antonića i Miloša Uzelca.

Među osam do sada uhapšenih su i Branislav Uzelac, generalni direktor "Hedkomerca", i Saud Hasović, direktor firme "Drina timber".

Premijer Srbije i ministar policije Ivica Dačić izjavio je da se istraga o "aferi Agrobanka" vodi već nekoliko mjeseci i naglasio da će biti nastavljena.

Tužilaštvo za organizovani kriminal Srbije od februara ove godine, na osnovu izvještaja Uprave kriminalističke policije, vodi predistražni postupak povodom spornih kredita koje je od 2006. do kraja 2011. godine odobrila i plasirala Agrobanka.