Finansije
0

Sparkasse banka u 2012. plasirala 370 miliona KM u BiH

FENA
(Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Sparkasse banka predstavila je danas u sarajevskom sjedištu poslovne rezultate ocjenom uprave da je 2012. godina bila uspješno razdoblje i da se i dalje očekuju pozitivni trendovi.

Prema riječima Sanela Kusturice planirani su ostanak banke u BiH i daljnja kreditna aktivnost. Kreditni portfolio veći je 70 posto za period 2009.-2012. godina, lani 15 posto, rekao je direktor.

Sparkasse je napravila 17 posto kompletnog rasta kredita u BiH, plasirala više od 370 miliona KM u 2012. godini, a od toga se gotovo 70 posto odnosi na kreditiranje u privredi.

Rast depozita je izuzetan, 24 posto u 2012., a štednje građana u ovoj banci 45 posto. Aktiva je rasla oko deset posto, prema podacima koje je prezentirao Kusturica.

"Prioritet nam je rast i razvoj banke. Rasli smo, ali ne na način da povećamo troškove, već pazeći na odnos troškova i prihoda. Bilo smo vrlo aktivni i kad je riječ o opštedruštvenoj odgovornosti, u 2011. smo dobili nagradu kao najhumanija banka u BiH. Sve što zaradimo u BiH se reinvestira u BiH", navodi on.

Sparkasse poklanja veliku pažnju upravljanju rizicima, ne predviđa značajnije širenje vlastitih poslovnica u ovoj godini, navodi direktor i dodaje da veće investicione aktivnost zavise od tržišnih prilika.

Zakon o zaštiti jemaca, kakav se priprema u Federaciji BiH, mogao bi pogubno uticati na kreditne aktivnosti te je bankarski sektor predvidio više od 30 amandmana, kazao je također.