Finansije
0

SNB dogovorila sa Poljskom pokrivanje nestašice novca

FENA
Švajcarska narodna banka (SNB) postigla je dogovor sa centralnom bankom Poljske o pokrivanju nestašice novca u Poljskoj.

U toj državi zajmoprimci se suočavaju s otplatom kredita u skupim švajcarskim francima.

"SNB i Nacionalna banka Poljske (NBP) dogovorile su plan razmjene franka i zlata", navodi se u saopćenju SNB.

"U vrijeme tenzija na međubankarskom tržištu švajcarskog franka, omogućićemo NBP da obezbijedi likvidnost franka za banke u Poljskoj", navodi švajcarska banka.

"Dvije centralne banke vjeruju da ovaj sporazum, sklopljen kao mjera predostrožnosti, neće morati da bude upotrijebljen", dodaje SNB.

Prema dogovoru i razmjeni, SNB bi morala da odobri svaki zahtjev NBP da joj obezbijedi sredstva u maksimalnom trajanju od sedmicu dana, prenosi B92.

Portparol SNB Silvija Opliger rekla je da poljska domaćinstva imaju "relativno visok nivo" zajmova u francima, kojima bi moglo zatrebati refinansiranje.

Ovo je drugi po redu ovakav sporazum za SNB, koja je 2008. sklopila sličan dogovor sa Mađarskom, dodala je ona.

"Ovaj sporazum je dogovoren zbog toga što postoji relativno visok nivo neotplaćenih kredita u Poljskoj. Moglo bi doći do potrebe da se ti zajmovi refinansiraju", navela je Opliger, dodajući da je to, "međutim, samo mjera predostrožnosti, i mi ne verujemo da će biti aktivirana. Ukoliko, pak, zatreba, tu je".

Kurs eura kod SNB od septembra prošle godine iznosi 1,20 franaka, ali se početkom 2011. kretao oko 1,30 franaka, dok je 2007. švajcarska valuta bila značajno atraktivnija investitorima, budući da su za euro dobijali 1,64 franaka.