Finansije
10

Smanjio se broj milijardera u svijetu, opalo i njihovo bogatstvo

Klix.ba
Bill Gates (Foto: EPA)
Bill Gates (Foto: EPA)
Godišnja rang lista milijardera pokazuje da je njihovo bogatstvo opalo u odnosu na prošlu godinu, a najveći gubitnik je telekomunikacijski tajkun Carlos Slim.

Više od 70 milijardi dolara smatra se kao izgubljeno za 20 najbogatijih ljudi na svijetu, navodi se u najnovijem godišnjem izvještaju Forbesa.

Forbesova lista također pokazuje da je broj milijardera opao na 1.810 s rekordnih 1.826 tokom prošle godine, a na njoj i dalje dominiraju muškarci. Od 1.810 milijardera samo 190 su žene, a i njihov broj se smanjio za sedam.

Najveći gubitnik je Carlos Slim, meksički telekomunikacijski tajkun, čije je bogatstvo palo sa 77 na 50 milijardi.

Bill Gates je već treću godinu zaredom kao najbogatiji čovjek na svijetu, iako je bogatstvo osnivača Microsofta palo sa 79 na 75 milijardi dolara.

Najveći dobitnik bio je Mark Zuckerberg, šef Facebooka, čije bogatstvo je poraslo za 11,2 milijarde dolara, te se sada procjenjuje na više od 44 milijarde. Zuckerberg je šesti najbogatiji čovjek na svijetu, iza Jeffa Bezosa, osnivača Amazona, potom investitora Warrena Buffetta, Amancia Ortega, biznismena iz modnog svijeta Zare i Billa Gatesa, prenosi Guardian.

Jedine žene milijarderke u top 20 koje su naslijedile svoje bogatstvo su Liliane Bettencourt, nasljednica L'Oreal carstva, i Alice Walton, kćerka Sama Waltona, osnivača Walmarta.

Najbogatija samostalna žena na ovoj listi je Zhou Qunfei, koja se nalazi na 205. mjestu i posjeduje bogatstvo od 5,9 milijardi dolara. Od svih milijardera 1.186 su samostalno stekli svoje bogatstvo, 228 ih je sve naslijedilo, a 396 je naslijedilo dio.

Sjedinjene Američke Države i dalje su dom najvećem broju milijardera.