Finansije
0

Skupština akcionara Balkan Investment Banke 30. augusta

SRNA
Skupština akcionara Balkan Investment Banke, na kojoj će biti izabran nadzorni odbor, koji će formirati upravu Banke, zakazana je za 30. august.

Privremeni upravnik Balkan Investment Banke Dejan Radmanović naglasio je da u Banci nema nikakvih problema prilikom izvršavanja naloga platnog prometa, kao i zahtjeva štediša, fizičkih i pravnih lica.

"Dokapitalizacijom većinski vlasnik Banke postala je Vlada Republike Srpske, čime je stabilizovala poslovanje ove banke", podsjetio je Radmanović.

On je dodao da je Vlada Republike Srpske pokrenula saniranje svih problema Balkan Investment Banke, te da je izvršena dokapitalizacija u iznosu od 30 miliona KM, navodi se u saopštenju.

"Postupak je završen 28. juna ove godine, Vlada Srpske je postala većinski akcionar u iznosu od 99,95 posto vlasništva. Pored akcija, Vlada ima još pet miliona akcija Fondova IRB-a", istakao je Radmanović.

Prema njegovim riječima, uplata od 30 miliona KM je veoma značajna za ovu banku, jer su sanirani svi problemi u vezi sa likvidnošću i solventnošću Banke.

"Svi zahtjevi štediša, fizičkih i pravnih lica za povlačenje su izvršeni, a bilo ih je manje nego što smo očekivali. Ono što je sada bitno jeste da smo u fazi akvizicije javnih institucija, odnosno otvaranja njihovih računa u Banci. Što se tiče likvidnosti Banke, tu zaista nemamo problema, to više nije upitno, iako postoje takve spekulacije", naglasio je Radmanović.

On je naveo da je cilj narednih mjeseci održati Banku i staviti na noge različite poslovne procese, napraviti organizaciju, zadobiti povjerenje ranijih klijenata koji se već vraćaju i vratiti imidž Banke koliko je moguće kod stanovništva i pravnih lica.

"U planu je i kompletan rebrending imidža Banke, kao i različite promjene strukture zaposlenih s ciljem što većeg unapređenja poslovanja Banke u korist svih građana Srpske. Dobro je da Republika Srpska dobije Banku u svom vlasništvu, jer će i sva dobit Banke biti dobit Srpske", istakao je Radmanović.