Finansije
0

Senad Redžić: Cilj Union banke je jačanje domaće privrede

FENA
Senad Redžić (Foto: FENA)
Senad Redžić (Foto: FENA)
Union banka je u posljednjih nepunu godinu uspostavila novu misiju, poslovnu strategiju i korporativnu kulturu te je postignut rast ukupne aktive od devet posto, kreditni portolio je zabilježio rast od 53 posto dok su depoziti porasli za 14 posto, rekao je u intervjuu Agenciji Fena Senad Redžić, direktor jedine banke u državnom vlasništvu u Bosni i Hercegovini. S Redžićem smo razgovarali o novitetima koje Banka priprema, o novitetima za privredu ali i građane.

"Uspostavljena je nova organizaciona struktura banke koja će efikasnije odgovoriti na sve zahtjeve tržišta. Uz proces reorganizacije urađen je i dodatni profesionalni razvoj starih uposlenika kroz obuke i prijem novih uposlenika. Uspostavljene su nove politike i procedure u svim segmentima, izrađeni su novi katalozi proizvoda i usluga banke. U toku je uspostava novog informacionog sistema i pripreme za revitalizaciju poslovne mreže. Tokom ove godine planiramo renovirati osam poslovnih jedinica u skladu s novim vizuelnim identitetom", kazao je Redžić.

S obzirom da je Union banka u vlasništvu Federacije BiH interesiralo nas je s kojim novcem raspolaže Banka, i u koje programe taj novac investira.

"Ukupni kapital banke iznosi oko 52 milona KM, dok je depozitna baza oko 152 miliona KM. Posmatrano prema strukturi, krediti pravnim licima iznose oko 60 miliona KM, a krediti građanima iznose oko 25 miliona KM. Nemamo veliki portfolio, ali je važno da u njegovu četvrtinu, odnosno dvadesetak miliona KM čine plasmani dati u nekoliko kompanija koje imaju oko 20.000 zaposlenih", objasnio je direktor Redžić.

Union banka ima širok spektar bankarskih usluga i pored privrede značajana ciljna skupina je i građanstvo.

"Kao što sam napomenuo, izrađen je novi katalog usluga za stanovništvo u kojem smo obuhvatili sve neophodne proizvode i usluge koje su cijenovno konkurentne na tržištu. Ovom prilikom izdvajam naše stambene i potrošačke kredite te usluge kartičnog poslovanja. Posebna pažnja se posvećuje analizi potreba klijenata, razvoju proizvoda i standardizaciji kvalitete usluga za sve grupe klijenata kako bi efikasno pridonijeli ostvarivanju njihovih ciljeva", poručio je Redžić, te napomenuo da će se standardi kvalitete usluga kontinuirano mjeriti i analizirati u svrhu stalnog poboljšanja.

Direktor Union banke je naglasio kako su kamatne stope konkurentne na tržištu i strateška ciljna skupina ove banke su pravna lica koja stvaraju najveći broj radnih mjesta i doprinose privrednom razvoju zemlje.

"U segmentu poslovanja sa stanovništvom pored postojećih potrošačkih kredita i kartičnog poslovanja u fokusu Banke će biti linije stambenih kredita s ciljem podsticaja građevinske industije kao generatora privrednog zamaha. Neophodno je osigurati povoljna finansijska sredstva kako bi postigli odgovarajući tržišni efekat i podstakli ekonomski ambijent u cjelini. Naša poslovna filozofija temelji se na kreiranju snažne i stabilne finansijske institucije i u prvom planu je zauzimanje jake tržišne pozicije kroz ostvarivanje održivog povrata na investiciju i bez primarne orijentacije ka maksimiziranju profita", istakao je Redžić.

S obzirom da se na Union banku se odnosi Zakon o javnim nabavkama, dakle kako bi državna institucija ili kompanija poslovala preko ove banke mora se dati najbolja ponuda, pa smo sagovornika pitali uspijevaju li u tome?

"Bez obzira što je FBiH većinski vlasnik Banke, smatramo da je postojanje konkurencije na tržištu pozitivan faktor koji unaprjeđuje tržište u cijelini i kreira bolje i povoljnije usluge za krajnjeg korisnika. Nama nije potreban povlašteni status, jer se namjeravamo nametnuti kvalitetom. Vrlo jednostavno, kroz kvalitet usluga i adekvatnu cjenovnu konkurentnost želimo privući depozite državnih institucija da bi iste vratili u realni sektor i tako doprinijeli poboljšanju ekonomskog okruženja i otvaranju novih radnih mjesta i za sada shodno našim kapacitetima mi uspijevamo u tome. S rastom naše infrastrukture naše mogućnosti servisiranje ovog segmenta će biti mnogo značajnije", odgovorio je Redžić.

Na pitanje postoje li preklapanja sa Razvojnom banke FBiH koja raspolaže sa znatno većin novcem za pomoć privredi, Senad Redžić odgovara kako RBFBiH ima posebnu ulogu u realiziranju projekata bitnih za FBiH naročito u oblastima poticanja privrednog i ekonomskog razvoja.

"Razvojna banka ne bavi se depozitnim poslovima, poslovanjem sa stanovništvom i ostalim bankarskim nekreditnim poslovima. U nekim dijelovima kreditiranje određenih segmenata privrede može doći do preklapanja i to može donjeti samo bolje za naše privrednike i nije moguće da samo Razvojna banka ili Union banka uspije servisirati sve potrebe realnog sektora. Ne zaboravimo druge komercijalne banke koje imaju veliko učešće u ovome segmentu, mnogo veće nego li ove dvije banke zajedno", istakao je direktor Union banke.

S obzirom da je plan menadžmenta Union banke da do 2015. dosegne aktivu od blizu pola milijarde maraka, pitali smo Redžića kako to misle postići.

"Stabilan rast bi trebao biti popraćen adekvatnim dugoročnim izvorima financiranja. Banka je zainteresirana za dugoročno partnerstvo kako bi se osigurala odgovarajuća sredstva i financiranje strateških tržišnih segmenata i niko nam ne brani da za Union banku nađemo strateškog partnera koji će participirati u kapitalu, pod uslovom da država zadrži većinsko vlasništvo, ne manje od 66,7 posto", pojasnio je Redžić, te dodao kako taj eventualni strateški partner mora imati istu poslovnu filozofiju usmjerenu na razvoj i privredni zamah.

Na kraju razgovora za Fenu Redžić je pojasnio kako je prednost postojanja banke u državnom vlasništvu, prije svega u činjenici da je banka stabilna institucija koja će ostati u matičnoj zemlji i u vremenu krize i recesije.

"Također, treba postojati banka kojoj nije prvenstveni cilj maksimiziranje profita, nego održivi profit, te u konačnici da dijeli sudbinu građana i privrede BiH. Dobit se uvijek može pretvoriti u dodatni kapital koji ostaje u državi. To bi trebale biti prednosti banke u državnom vlasništvu, a zadatak države je da djeluje kao regulator putem svojih mjera. Ukoliko bi došlo do naglog poremećaja na tržištu, država bi trebala da djeluje kao svojevrstan amortizer koji bi svojim instrumentima ublažila posljedice ovih promjena", kazao je u razgovoru za Agenciju Fena Senad Redžić, direktor Union banke.