Finansije
0

Sarajevo-osiguranje: Ostvareno 64,5 miliona KM premije

Klix.ba
Skupština dioničara Sarajevo-osiguranja
Skupština dioničara Sarajevo-osiguranja
Sarajevo-osiguranje ostvarilo je 64,5 miliona KM premije osiguranja i 1,5 miliona KM dobiti, kaže se u izvještaju o poslovanju za 2012 godinu koji je na danas održanoj sjednici usvojila Skupština dioničara.

Iz diskusija vođenih na sjednici vidljiva je opredijeljenost i malih i velikih dioničara da se jedinstveno nastupa u realizaciji razvojnih planova u narednom periodu, uz koordinaciju sa Vladom Federacije koja zastupa interese državnog kapitala. 

Prema rezultatima poslovanja, Sarajevo-osiguranje je zadržalo lidersku poziciju na tržištu osiguranja u BiH s tržišnim učešćem od 12,7 posto na nivou BiH odnosno 17,6 posto među društvima sa sjedištem u Federaciji BiH. Vodeće bh. osiguravajuće društvo ostvarilo je porast premijskog prihoda za 3,2 posto ili 2,1 milion KM u odnosu na godinu ranije. U isto vrijeme, Sarajevo osiguranje je isplatilo rekordnih 29,8 miliona KM svojim osiguranicima i klijentima po osnovu šteta različitih vrsta osiguranja. Među tim štetama je i 2 miliona KM tzv. prijeratnih šteta, po obavezama koje su nastale prije 1992. godine. Unatoč teškim uslovima poslovanja i u prva dva mjeseca 2013. godine Sarajevo-osiguranje je zadržalo lidersku poziciju među 25 osiguravajućih društava na tržištu osiguranja u BiH, navedeno je u saopćenju za javnost.