Finansije
402

Rijad: Amer Bukvić dobitnik nagrade za najboljeg poduzetnika i lidera u 2014. godini

Klix.ba
Na svečanom događaju upriličenom povodom dodjele prestižne svjetske nagrade ''Prince Abdulaziz bin Abdullah International Prize for Entrepreneurs'' u Rijadu, organizovanim od strane The Centennial Fund-a, a pod pokroviteljstvom Princa Abdulaziza bin Abdullaha, zamjenika ministra vanjskih poslova i sina kralja Saudijske Arabije, Abdullaha bin Abdulaziza, dana 03. novembra 2014. godine Amer Bukvić, generalni direktor BBI banke, osvojio je prestižnu svjetsku nagradu ''Princ Abdulaziz bin Abdullah za najboljeg poduzetnika i lidera u 2014. godini'', navodi se u saopštenju Bosna Bank Internationala.

U konkurenciji preko 600 poduzetnika i lidera iz 42 države svijeta, u šest različitih kategorija, zbog svog dugogodišnjeg uspješnog rada na realizaciji mnogih projekata među kojima se ističu Bosna Bank International, Sarajevo Business Forum, Leadership and Entrepreneurship Center na međunarodnom univerzitetu IUS u Sarajevu i Cambridge International School pri Prvoj bošnjačkoj gimnaziji u Sarajevu, Amer Bukvić proglašen je najboljim poduzetnikom i liderom u svijetu u 2014. godini.

Ovu nagradu, Ameru Bukviću, direktoru BBI banke, lično je uručio Princ Abdulaziz bin Abdullah, zamjenik ministra vanjskih poslova i sin kralja Saudijske Arabije, Abdullaha bin Abdulaziza.

Na pomenutom Događaju, nagradu za Ličnost godine u 2014. godini dobio je nobelovac iz Bangladeša Muhammad Yunus, dobitnik mnogih prestižnih svjetskih nagrada na polju struke, izuzetnog društvenog doprinosa kao i mnogobrojnih drugih akademskih nagrada. Više puta je od strane mnogih respektabilnih medija i institucija proglašavan kao jedan od 25 najuticajnijih osoba među kojima su i Bill Gates, George Soros, Oprah Winfrey, Jeff Bezos, Richard Branson, Warren Buffertt, Michael Dell, Alan Greenspan, Lee Lacocca, Charles Schwab, Frederick Smith, i Sam Walton.

Gospodin Muhammad Yunus je ličnost koja uživa podršku svjetskih lidera i sa Zapada i sa Istoka i koji je u svijetu prepoznatljiv kao borac protiv siromaštva.

Događaj ''Prince Abdulaziz bin Abdullah International Prize for Entrepreneurs'' je okupio veliki broj lidera, poduzetnika i ekonomskih stručnjaka iz zemalja arapskog zaljeva, Sjedinjenih američkih država, Velike Britanije, Njemačke, Kine, Južne Koreje i ostalih zemalja svijeta.

Nagrada ''Princ Abdulaziz bin Abdullah za najboljeg lidera i poduzetnika'' je prva nagrada ovakvog tipa i ranga u cijelome svijetu koja se organizuje u čast izvanrednim liderima, poduzetnicima i zarad jačanja kulture poduzetništva u cijelome svijetu.

Istoga dana, prije zvanične ceremonije i dodjeljivanja nagrada, održala se i konferencija "Global Entrepreneurship Forum 2014" u Rijadu, glavnom gradu Kraljevine Saudijske Arabije, na kojoj je aktivno učešće, u sesiji o "Globalnom kapitalu i njegovoj ulozi u poduzetništvu" imao i direktor BBI banke Amer Bukvić, saopćeno je.