Finansije
0

Raiffeisen: Vodeći pokazatelji ukazuju na nastavak globalnog rasta u 2014.

FENA
Glavni analitičar Raiffeisen Researcha Peter Brezinschek kazao je u svom izlaganju o prognozama rasta tržišta kapitala u 2014. da vodeći pokazatelji ukazuju na nastavak globalnog rasta u 2014. te da razvijene privrede preuzimaju vodstvo zahvaljujući neto izvozu i privatnim investicijama kojim potiču rast.

"Očekuje se rast od 2,5 posto u SAD-u, 2,3 posto u Japanu i 1,5 posto u eurozoni. Tržišta u razvoju, kao što su zemlje srednje i istočne Evrope (SIE) zabilježit će skroman rast, nešto manji od dva posto", istakao je Brezinschek.

On je rekao da se izuzetan rast od 2,3 posto očekuje u srednjoj Evropi, daleko veći od rasta očekivanog u jugoistočnoj Evropi (do 1,7 posto) i ZND-u od 1,6 posto.

"Vodeće sile u ovom regionu bit će Poljska, Češka Republika i Slovačka. Rast Mađarske bit će nešto skromniji, oko 1,5 posto, pri čemu se očekuje ostanak Slovenije u recesiji i u 2014.", dodao je Brezinschek.

Naglasio je da zemlje koje imaju značajne izvozne veze s Njemačkom generišu više profita nego ostale zemlje, tako da je srednja Evropa preuzela vodeću poziciju po pitanju rasta od Rusije i Ukrajine.

Dok pojedine zemlje SIE vide 2014. kao zanimljivu izbornu godinu, analitičari Raiffeisen Researcha smatraju da će reakcija tržišta po ovom pitanju biti neutralna.

Negativne tržišne reakcije očekuju se isključivo u slučaju prijevremenih izbora u Sloveniji i nestabilnosti nove vlade Mađarske.

Međutim, potencijalni novi specijalni porezi ili nove regulatorne mjere mogle bi predstavljati pravi problem za tržišta.

Poseban faktor prisutan u Poljskoj je nova reforma penzionog sistema čije posljedice po tržište dionica i obveznica još uvijek ne mogu biti sagledane.

Unatoč iznenađujućoj najavi nastavka programa kupovine obveznica, koju su Federalne rezerve SAD-a dale u septembru 2013., stručnjaci Raiffeisen Researcha očekuju reduciranje programa počevši s prvim kvartalom 2014.

"Nestanak viška likvidnosti Amerike višestruko će utjecati na financijska tržišta. Međutim, prema našim očekivanjima, privredni rast bi do tada trebao biti glavni faktor. Ipak očekujemo da će Indija, Brazil i druga tržišta u razvoju ponovo biti pod pritiskom, s obzirom da strukturalni problemi ovih zemalja još uvijek nisu riješeni", izjavio je Brezinschek.

Imajući u vidu da je ovisnost o stranom finansiranju značajno smanjena, utjecaj pomenutih trendova na SIE i dalje je privremen i slab.

S obzirom na prednosti promjene u fiskalnoj politici, analitičari Raiffeisen Researcha za prvu polovinu 2014. predviđaju stabilnu vrijednost američkog dolara.

S obzirom na jačanje USD u odnosu na euro, 2014. godina trebala bi biti dobra za evropske izvoznike.

Evropska centralna banka (ECB) će 4. novembra 2014. uvesti prvi stub zajedničke bankarske unije, odnosno integrisanog Evropskog bankarskog regulatora (EBA).

Do tada, 124 banke iz eurozone, za koje je utvrđeno da su značajne za sistem, bit će podvrgnute analizi kvalitete aktive, te relevantnim stres testovima.

Stručnjaci Raiffeisen Researcha ne očekuju negativan efekat AQR-a po tržište, ali, s druge strane, očekuju transparentnost u pogledu stvarne situacije u ovim bankama.

Do objave relevantnih rezultata u oktobru 2014., predmetne banke imat će mogućnost poduzimanja protumjera za moguće deficite, a što stručnjaci smatraju veoma pozitivnim.

Iako se smatra da likvidnost neće biti tako jak element tržišta kapitala u 2014., dionice neće izgubiti na svojoj privlačnosti.

Sveukupni rezultati rasta pozitivno će se odraziti na dobit preduzeća.

Nedavna značajnija povećanja cijena uzrokovala su skuplje procjene. U skladu s tim, tokom godine moguća su i izrazitija privremena smanjenja cijena.

Međutim, u predstojećoj godini dionice će i dalje biti prvi izbor u odnosu na korporativne i državne obveznice.

Glavni analitičar pri Raiffeisen Centrobanku Stefan Maxian očekuje da će, nakon prošlogodišnjeg utjecaja slabog rasta, evropske dionice u srednjeročnom periodu ponovno donijeti veću dobit.

U takvom okruženju, sektori energetike, roba i finansija bit će privredni favoriti u narednih dvanaest mjeseci, saopćeno je iz Raiffeisen Bank BiH.