Finansije
0

Raiffeisen banka "Poslodavac godine za osobe sa invaliditetom u BiH"

Klix.ba
Raiffeisen banci dodijeljena je nagrada za "Poslodavca godine za osobe za invaliditetom u BiH" na svečanoj ceremoniji koja je održana u Sarajevu povodom Međunarodnog dana osoba sa invaliditetom (OSI).

Organizatori manifestacije su nevladine organizacije Inicijativa preživjelih od mina (IPM), Centar za razvoj i podršku (CRP) Tuzla u saradnji sa portalom Posao.ba i Fondom za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba sa invaliditetom FBiH.

"Angažman osoba sa invaliditetom u našoj banci svojevrstan je iskorak kojim direktno učestvujemo u socijalnoj integraciji i podršci njihovom uključivanju u ekonomske tokove našeg društva. Raiffeisen banka trenutno ima radno angažovane 23 osobe sa invaliditetom i na ovaj način im je omogućeno da osiguraju prihode od vlastitog rada, te da imaju ravnopravne životne i radne uslove", naglasio je Michael Mueller, direktor Raiffeisen banke.

Organizatori ističu da ova manifestacija, promocijom poslodavaca i firmi koje zapošljavaju OSI, već četvrtu godinu pokazuje pozitivne primjere poslovanja gdje osobe sa invaliditetom imaju jednak pristup zapošljavanju, a ostalim poslodavcima podiže svijest i potiče ih na zapošljavanje ove populacije.

Pored navedene konkretne podrške osobama sa invaliditetom, Raiffeisen banka sprovela je i trening program "Zagovaranje uključivanja pitanja invalidnosti u procedure Banke" s ciljem podizanja svijesti o odnosu prema osobama sa invaliditetom i promoviranja novih pozitivnih normativa. Kroz ovaj program zaposlenici Banke su educirani o procesu prilagođavanja Banke u pravcu pristupačnosti usluga i informacija osobama sa invaliditetom. Također, u Banci su usvojene nove procedure za poslovanje sa klijentima – osobama sa određenim stepenom invaliditeta.

Kampanja Poslodavac godine za osobe sa invaliditetom provodi se već četvrtu godinu zaredom. Nagrade se dodjeljuju u četiri kategorije uključujući mala, srednja, velika i javna poduzeća a Raiffeisen banka dobila je nagradu u kategoriji velikih poduzeća.