Finansije
10

Raiffeisen bank BiH uspješna i u 2013. godini

FENA
Direktor Raiffeisen bank d.d. BiH Michael Mueller izjavio je danas na konferenciji za medije u Sarajevu da je protekla poslovna godina za banku bila uspješna, te da su je završili s aktivom od 3,8 milijardi KM, što predstavlja 17 posto tržišnog udjela.

"I dalje smo vrlo važan faktor i vodeća banka u Bosni i Hercegovini, s kreditnim portfoliom od gotovo 2,4 milijarde KM", naveo je Mueller.

On je istakao da je banka prošle godine odobrila oko milijardu eura novih kredita fizičkim osobama i pravnim subjektima.

"Kapital je na kraju protekle godine iznosio više od pola milijarde KM, što potvrđuje stabilnost poslovanja banke, a neto profit je iznosio 42,5 miliona KM, i to su rezultati na koje možemo biti ponosni", precizirao je Mueller.

Dodao je da su depoziti na kraju 2013. iznosili 2,95 miliona KM, što je pokazatelj povjerenja klijenata, te da Raiffeisen bank d.d. BiH ima oko 1.500 zaposlenih i da sa 93 poslovnice opslužuju oko pola miliona klijenata.

Mueller je ovom prilikom najavio svoj skori odlazak iz BiH na poziciju generalnog direktora Raiffeisenbank Austria d.d. u Hrvatskoj, te rekao da će na njegovo mjesto doći aktuelni zamjenik direktora Raiffeisen bank d.d. BiH Karlheinz Dobnigg.

Dobnigg je, govoreći o poslovanju banke, rekao da je u 2013. uspješno uvedena usluga mobilnog bankarstva koje omogućava njihovim klijentima da 24 sata dnevno, svaki dan u sedmici, obavljaju transakcije i provjeravaju stanje računa.

"U 2014. ćemo raditi na unaprjeđenju naše ponude s naglaskom na elektronske/alternativne kanale distribucije, a uskoro ćemo, zbog povećanja broja klijenata, otvoriti još jednu poslovnicu", kazao je Dobnigg.

On je najavio da će se banka u 2014., u segmentu pravnih subjekata, fokusirati na Cash Management i Trade Finance usluge, te na investicije u domenu energetske efikasnosti, dok će u segmentu fizičkih osoba naglasak i dalje biti na finansiranju stanovništva i kartičnom poslovanju.