Finansije
0

Prosječni godišnji rast u poslovnim volumenima BBI banke 25 posto

FENA
Polugodišnji rezultati poslovanja Bosna Bank International (BBI) pokazali su da je BBI banka zaključno sa 30. junom 2012. godine ostvarila ukupnu aktivu u iznosu od 381 milion KM, a što je za 21 milion KM ili šest posto više od planiranog.

U poređenju s krajem prošle godine ukupna aktiva banke veća je za 43 miliona KM ili 13 posto.

Na ovaj način Banka je nastavila s rastom tržišnog učešća u bh. bankarskom tržištu.

Zahvaljujući boljem poslovnom rezultatu, poboljšani su pokazatelji povrata na kapital i povrata na aktivu u odnosu na isti period prošle godine.

Poslovni rezultat od 611 hiljada KM ostvaren u prvoj polovini godine u skladu je s poslovnim planom banke i predstavlja povećanje u odnosu na prošlu godinu od 277 posto.

"BBI banka konstantno bilježi rast u svim segmentima poslovanja. Dobit prije oporezivanja za 2011. godinu iznosila je 2,3 miliona KM. Stabilno poslovanje, visoka stopa adekvatnosti kapitala, stabilni i jaki dioničari - Islamska banka za razvoj (IDB), Dubai islamska banka i Abu Dhabi islamska banka, garantuju sigurnost našim klijentima. Osim ovih ekonomskih parametara koji govore o uspješnosti BBI banke, treba napomenuti da je ovo prva i jedina banka u regionu koja posluje po islamskim principima.

To, između ostalog, podrazumijeva da iza svake transakcije stoji realna vrijednost, te da se sredstva s kojima poslujemo mogu koristiti samo u dozvoljene, halal investicije" pojasnila je rukovodilac Odjela strateškog planiranja i izvještavanja BBI banke Elma Agić-Šabeta.

Od početka svjetske ekonomske krize 2008. na bh. bankarskom tržištu bilježi se stagnacija u glavnim pokazateljima poslovanja.

Ipak, u ovom vremenskom periodu, od 2008. do danas, BBI banka ostvarila je prosječni godišnji rast od 25 posto u poslovnim volumenima.

U isto vrijeme, banka je nastavila sa širenjem poslovne mreže, upošljavanjem novih kadrova, investiranjem u nove projekte, što je u krizi kakvoj se nalazimo izuzetno pozitivan trend.

Polugodišnji izvještaj pokazao je da su dobri rezultati postignuti i u segmentu depozita stanovništva koji su u odnosu na kraj prošle godine veći za devet miliona KM ili 12 posto.

Štednja u BBI banci bilježi konstantan rast. Samo tokom prvog polugodišta zabilježen je rast oročenih depozita od sedam miliona KM ili 13 posto u odnosu na kraj prošle godine.

U prvoj polovini 2012. BBI je nastavila s finansiranjem pravnih osoba koja su u ovom periodu u odnosu na kraj prošle godine porasla za 13 miliona KM ili devet posto.

U posmatranom periodu zabilježen je i porast finansiranja za fizičke osobe za 12 miliona KM ili 17 posto.

Ukupna finansiranja u prvih šest mjeseci ove godine iznosila su 235 miliona KM i u odnosu na kraj prošle godine uvećana su za 25 miliona ili 12 posto.

Brži trend rasta finansiranja fizičkih i pravnih osoba očekuje se i zbog početka implementacije finansijske linije Republike Turske. Odobrenih 100 miliona eura iz turske linije, koji se implementiraju i putem BBI banke, a po veoma povoljnim uvjetima, zasigurno će doprinijeti ukupnom povećanju finansiranja Banke, saopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću BBI banke.