Agencija za bankarstvo FBiH
0

Produžene mjere za reprogram kreditnih obveza

FENA
U cilju olakšanja servisiranja obveza dužnika i ublažavanja efekata krize koja se očekuje u 2012. godini, Agencija za bankarstvo Federacije BiH danas je donijela Odluku o produženju privremenih mjera za reprogram kreditnih obveza fizičkih i pravnih subjekata u bankama na još jednu godinu, saopćeno je iz Pres-službe ove agencije.

Prema pokazateljima o ukupnom nivou reprogramiranih kredita u posljednja tri kvartala 2011.godine, evidentan je rast ukupno reprogramiranih kredita koji su 30.09.2011. godine iznosili 55 miliona KM. Zbog toga se produženje Odluke pokazalo opravdanom.

Rok za podnošenje zahtjeva za reprogram produžen je do 31.12.2012. godine.

Građani zahtjev za reprogramiranje kreditnih obaveza mogu podnijeti bankama ukoliko su, između ostalog, ostali bez posla bez lične krivice ili zbog značajnog smanjenja ili neurednog primanja plaće, pod uvjetom da dužnik nema kašnjenje duže od 90 dana u otplati kredita koji se restrukturira.

Pravni subjekti mogu podnijeti zahtjev za reprogramiranje kreditnih obaveza pod uvjetom da su solventna te da također nemaju kašnjenje duže od 90 dana u otplati kredita.

Agencija za bankarstvo FBiH naglašava da banke ne mogu vršiti reprogram i restrukturiranje kredita na način otežavanja položaja dužnika kroz povećanje kamatne stope.