Finansije
0

Prodat većinski udio u Telekomu Kosova

Anadolija
Vlada Kosova je danas usvojila odluku o ozvaničenju prodaje 75 posto akcija PTK-a, Pošte telekoma Kosova. Kupac je njemačko-američko-engleski konzorcij Axos GMBH s kompanijom Najafi Companies, koji je ponudio 277 miliona eura.

Ministar za ekonomski razvoj, Besim Beqaj izjavio je da je proces privatizacije PTK-a sproveden na osnovu odluke Skupštine Kosova. Beqaj je podsjetio da je u skladu sa tom odlukom i formirana Komisija za privatizaciju PTK-a, koju čine petorica ministara. Ministar Beqaj je kazao da će i pored privatizacije, radnici imati trogodišnje ugovore.

Komisija za privatizaciju PTK je prošlog petka objavila da je najbolju ponudu dao njemačko-američko-engleski konzorcij Axos i partneri i to u vrijednosti od 277 miliona eura za PTK.

Drugi ponuđač je bila libanska kompanija M1 International, koja je ponudila 150 miliona i 10 hiljada eura. Na početku utrke za privatizaciju PTK-a bilo je prijavljeno osam ponuđača, od kojih je pet ušlo u uži izbor, a dvije su dale najozbiljnije ponude.

Ovo je, inače, drugo otvaranje finansijskih ponuda za privatizaciju PTK, jedne od najuspješnijih kosovskih kompanija, koja godišnje donosi prihod od 40 miliona eura. Sam proces privatizacije je od samog početka osporavan od pojedinih opozicionih partija, civilnog društva i Sindikata radnika PTK-a.