Finansije
0

Pritisak na Tsiprasovu vladu: Evropska centralna banka ne prihvata grčke obveznice

Anadolija
Evropska centralna banka (ECB) donijela je odluku da više ne prihvata grčke obveznice kojima bi bio zamijenjen grčki vanjski dug.

Britanski mediji pišu da je ovom odlukom financijska odgovornost prebačena na Atinu i Centralna banka Grčke je primorana da finansira banke u toj zemlji.

Također, nakon ove odluke grčke državne obveznice kao i obveznice banaka za koje garancije daje Atina više neće biti prihvaćane kao kolateral u zamjenu za ECB-ove zajmove tim bankama.

Centralna banka Grčke će umjesto toga morati osigurati bankama u zemlji dodatne desetine milijardi eura tokom narednih sedmica.

Ovom odlukom je izvršen pritisak na novu grčku vladu koju predvodi Alexis Tsipras da postigne dogovor sa međunarodnim kreditorima o programu spašavanja.

Najnovija odluka ECB-a je iznenadila mnoge jer je grčka vlada planirala da pregovara sa kreditorima o novim uslovima u okviru programa spašavanja.

Odluka Evropske centralne banke je uslijedila nakon što se grčki ministar finansija Yanis Varoufakis sastao sa predsjednikom ECB-a Mariom Draghijem u Frankfurtu.

S druge strane, euro je sinoć naglo pao u odnosu na dolar zbog ove odluke ECB-a.

Pomenuta dluka ECB-a stupa na snagu od 11. februara.