Finansije
0

Porezna uprava FBiH počela kontrolu uplate doprinosa

FENA
Porezna uprava Federacije BiH započela je akciju kojom će kontrolirati obračun i uplatu poreza i doprinosa za penzijsko-invalidsko osiguranje, zdravstveno osiguranje i osiguranje za nezaposlenost na području Federacije BiH.

Aktivnost će se provoditi u naredna tri mjeseca, a bit će izvršene uredske i terenske kontrole u predmetu obračuna i uplate poreza i doprinosa na plaće i iz plaća, saopćeno je iz Porezne uprave FBiH.

Ukoliko se uoče i ostale nepravilnosti i nezakonitosti, kod poreznih obveznika bit će izvršen cjelovit inspekcijski nadzor.

U ovu aktivnost uključeni su svi inspektori Porezne uprave Federacije BiH, a inspekcijskim nadzorom su obuhvaćeni porezni obveznici odabrani na osnovu kriterija iz baze podataka Porezne uprave FBiH.

Inspektori Porezne uprave Federacije BiH će posebnu pažnju posvetiti kontroli poreznih obveznika koji su isplatili plaće, a nisu uplatili doprinose i onih koji nisu podnijeli specifikaciju uz isplatu plaća zaposlenika u radnom odnosu kod pravnih i fizičkih osoba.

Cilj ove akcije je povećanje finansijske discipline i prikupljanje prihoda za vanbudžetske fondove.

Iz Porezne uprave, također, pozivaju porezne obveznike koji imaju dugovanja po osnovu poreza i doprinosa na plaće i iz plaća da uplate ta dugovanja da bi izbjegli izricanje sankcija zbog neblagovremenog plaćanja javnih prihoda.