Finansije
61

Njemačka: Građani koji još uvijek imaju marke tokom januara moći će ih potrošiti

Klix.ba
Foto: EPA
Foto: EPA
Nostalgija za njemačkom markom još uvijek traje, a pretpostavlja se da građani Njemačke kod sebe čuvaju još oko 12,9 milijardi maraka, što je oko 6,6 milijardi eura. Ipak, tokom januara svi koji žele u određenim prodavnicama moći će potrošiti svoje zalihe omiljene njemačke valute.

Specijalnu ponudu svim njemačkim građanima omogućio je lanac hipermarketa Kaufland, tako da će svi oni koji to žele od 4. do 30 januara moći potrošiti zalihe valute koja je povučena.

Iako više nije u opticaju već 14 godina, građani Njemačke itekako žale za svojom omiljenom valutom, markom. Pretpostavlja se da građani kod sebe imaju oko 12,9 milijardi maraka. Jedna anketa koja je provedena u novembru pokazala je da 54 posto Nijemaca ima određene zalihe njemačke marke.

Iz lanca hipermarketa Kaufland su skeptični da će građani pohrliti da potroše marke, jer većina njih osjeća neku sentimentalnu vrijednost prema toj valuti.

Da bi na neki način podržali čitavu akciju, kompanija Kaufland će lansirati set proizvoda u retro pakovanju, iz 1960-tih godina, poput proizvoda deterdženta, kafe ili šampona.