Uprava će raditi do izbora nove
0

Nikšić: Razvojna banka FBiH neće biti obezglavljena

FENA
Nermin Nikšić (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Nermin Nikšić (Foto: Arhiv/Klix.ba)
"Skupština Razvojne banke FBiH na nedavnoj sjednici u Sarajevu nije podržala zaključak koji je predložio dopremijer Jerko Ivanković Lijanović da moju odluku praktično stavi van snage, a Nadzorni odbor i Uprava će nastaviti s radom, bez trajnog zasjedanja, do izbora nove. Razvojna banka neće biti obezglavljena", kazao je Feni federalni premijer i predsjednik Skupštine Razvojne banke FBiH Nermin Nikšić.

Govoreći o konkretnim optužbama na račun pojedinih članova Vlade, pojedinih visokih funkcionera u FBiH, ali i u pojedinim političkim partijama, te pritisku i ucjenama o kojima je na spomenutoj sjednici Skupštine Razvojne banke FBiH govorio Ramiz Džaferović, premijer Nikšić je kazao da se u taj slučaj moraju uključiti organi gonjenja.

"Na moju konstataciju da ga cijenim kao ozbiljnog čovjeka i moje pitanje da li stoji iza težine svojih riječi koje je izgovorio na Skupštini Razvojne banke, predsjednik Uprave rekao je da stoji iza svake svoje riječi, te da je to spreman ponoviti pred nadležnim institucijama BiH.

Mislim da ovo ne može završiti ovako i da se moraju uključiti organi gonjenja, Tužilaštvo i ispitati sve te navode. Ukoliko se oni pokažu tačni, treba pozvati na odgovornost one koji su tamo jasno označeni kao počinioci tih radnji. Svakako, da i ako se ti navodi pokažu netačni, treba da odgovara onaj ko je eventualno iznosio te insinuacije", istaknuo je.

Premijer Nikšić kaže da već na osnovu toga, Tužilaštvo ima ovlasti i mogućnosti da ispita o čemu se radi.

"Da li će, vidjet ćemo. Mi ćemo proslijediti materijal Tužilaštvu neka se ono o tome očituje", kazao je.

Upitan za stranačku pripadnost Ramiza Džaferovića, Nikšić je kazao da je „i na početku Skupštine Razvojne banke FBiH, Dažaferović jasno rekao da je član Stranke demokratske akcije i da će to ostati, ali da to ne znači da će zbog toga pristati da radi bilo kakve nezakonite radnje“.

"Time otklanjamo sve spekulacije. Meni je jasno da oni koji su prozvani, koji se osjećaju ugroženi ovim izjavama, povezuju Džaferovića sa SDP-om što, po prirodi stvari ukazuje na to da, čim je neko na strani pravde i zakona onda se po principu mora povezivati sa SDP-om", prokomentirao je.

Premijer Nikšić navodi da je Skupština Razvojne banke FBiH, održana u četvrtak kasno poslijepodne kao uvjet za održavanje sjednice Vlade FBiH na kojoj su razmatrane bitne tačke dnevnog reda, "navidjelo iznijela sve razloge zbog kojih je on kao predsjednik Skupštine intervenirao i stavio van snage zaključke Nadzornog odbora, kojim je Nadzorni odbor nastojao i praktično uveo, novi institut nepoznat u aktima Banke, trajno zasjedanje".

"Time su, ustvari, željeli da izbjegnu odredbe, statute i poslovnike koji govore o tome da je potrebno prisustvo pet članova Nadzornog odbora za donošenje odluke, te praktično razriješiti članove Uprave i imenovati nove. Sve to s jasnim ciljem da za svoje pokrovitelje osiguraju značajna finansijska kreditna sredstva iz Razvojne banke kao i za one koji praktično drže i ucjenjuju Federaciju BiH i novu parlamentarnu većinu za konstituiranje Vlade", kazao je Nermin Nikšić.