Finansije
0

Nafta skuplja nakon dogovora o Kipru

FENA
Cijena sirove nafte u ponedjeljak je porasla nakon što je Kipar s međunarodnim kreditorima postigao dogovor o kreditu vrijednom deset milijardi eura, izbjegavši kolaps bankarskog sistema.

Nafta za orijentacionu isporuku u maju je, u elektronskom poslovanju na njujorškoj berzi, poskupila za 52 centa na 94,23 dolara za barel, prenosi agencija France Presse.

Evropska marka "brent", koja se koristi za određivanje cijena različitih tipova inostrane nafte, ojačala je za 62 centa na 108,30 dolara za barel.

"Tržišta nafte pozitivno su odreagovala na vijesti o Kipru. Sada je situacija u vezi s tom zemljom jasnija", rekao je direktor singapurske kompanije "IHS Purvin end Gerc" Victor Shum.

Evropska unija, Evropska centralna banka (ECB) i Međunarodni monetarni fond (MMF) su rano jutros postigli dogovor o preko potrebnom kreditu pomoći za Kipar.

Kiparski predsjednik Nikos Anastasijades prihvatio je paket pomoći, uz obavezu da Kipar pokrene restrukturu dvije najveće banke, pri čemu će najviše stradati oni koji na računima imaju više od 100.000 eura.

Kiparski lideri bili su pod pritiskom da postignu dogovor s kreditorima, nakon što je ECB-a prošle nedjelje upozorila da će prekinuti s finansiranjem kiparskih banaka, ukoliko do ponedjeljka danas ne bude dogovoren novi paket pomoći.