Finansije
3

Mirabank iz Ujedinjenih Arapskih Emirata u Srbiji

Anadolija
Narodna banka Srbije (Foto: RTS)
Narodna banka Srbije (Foto: RTS)
Izvršni odbor Narodne banke Srbije (NBS) dao je danas preliminarno odobrenje za osnivanje banke koja će poslovati pod imenom "Mirabank, akcionarsko društvo, Beograd", čime je završena prva faza u postupku osnivanja ove banke, saopštila je NBS ističući da je sljedeća faza davanje dozvole za rad banke.

Od 2008. godine ovo je prva grinfild investicija u bankarskom sektoru Srbije.

Osnivač je dio međunarodnog konglomerata poznatog kao Royal grupa, čije je sjedište u Abu Dabiju, Ujedinjeni Arapski Emirati. Royal grupa je počela s radom krajem 1990-ih godina, a danas je jedna od najvećih kompanija i investicionih holdinga u Ujedinjenim Arapskim Emiratima, prisutna u državama Bliskog istoka, SAD, Evrope, Azije, Afrike i Južne Amerike. Čini je oko 80 malih, srednjih i velikih preduzeća i zapošljava preko 15 hiljada osoba na međunarodnom nivou.

Kako su naveli iz NBS-a ova grupa ulaže u različite privredne i javne subjekte u sektorima koji uključuju finansije, proizvodnju, nepokretnosti, ugostiteljstvo, obrazovanje, zdravstvenu zaštitu, tehnologiju i medije.

Nakon dobijanja ovog odobrenja, osnivač može u ime banke u osnivanju obavljati samo poslove koji se odnose na ispunjenje uslova neophodnih za dobijanje dozvole za rad banke i upis u registar, nakon čega će moći da otpočne s redovnim poslovanjem na teritoriji Republike Srbije.

Na kraju prvog tromjesečja 2014. godine bankarski sektor Srbije je poslovao sa 29 banaka – jedna manje nego na kraju 2013. godine. Kako je za AA pojašnjeno iz NBS-a zaključno sa 31. martom 2014. godine bankarski sektor Srbije je poslovao sa 1.895 organizacionih cjelina (centrale, poslovne jedinice, filijale, ekspoziture i šalteri) i 25.706 zaposlenih.

Ukupna neto aktiva bankarskog sektora na kraju ovog perioda iznosila je 2.824, a ukupan kapital sektora 604 milijarde dinara.

U Srbiji je skoro dvije trećine banaka u vlasništvu stranih lica i one imaju dominantan udio u aktivi i kapitalu bankarskog sektora. Najviše je italijanskih, zatim banaka iz Austrije, Grčke i Francuske.

Banke u domaćem vlasništvu (prije svega uslijed doprinosa državnih banaka) imaju nešto rasprostranjeniju organizacionu mrežu kao i relativno veći broj zaposlenih (u odnosu na udio u aktivi i kapitalu bankarskog sektora Srbije).