Kemal Kozarić
0

"Međunarodna saradnja je preduslov za sprječavanje kriza"

FENA
Kemal Kozarić
Kemal Kozarić
Centralna banka Bosne i Hercegovine (CBBiH) organizovala je danas u Sarajevu seminar pod nazivom “Na putu prema Evropskoj uniji - predstojeći izazovi“.

Seminar je organizovan u okviru Programa tehničke pomoći Eurosistema, koji finansira Evropska unija (EU).

Guverner CBBiH Kemal Kozarić u uvodnom obraćanju naglasio je da ovaj seminar ima posebnu važnost, s obzirom na to da se dešava u vremenu izazova za BiH na njenom putu ka EU.

"Iako BiH kasni u implementiranju potrebnih reformi, još postoji visoki stepen koncenzusa ka evropskom putu i sigurni smo da će taj zajednički cilj biti postignut", kazao je Kozarić.

"Mi u Centralnoj banci BiH svjesni smo svih prepreka i nadamo se da će mininimalni konsenzus biti postignut da bi se zahtijevane reforme implementirale radi snažnijeg kretanja zemlje ka evropskim integracijama“, dodao je Kozarić.

"Finansijska kriza je pokazala da je saradnja monetarnih institucija neminovna. Međunarodna saradnja je preduslov za sprječavanje budućih kriza, stoga smo ponosni što smo član sjajne porodice centralnih banaka“, zaključio je Kozarić.

Realizacija Programa tehničke saradnje Eurosistema s CBBiH počela je u aprilu 2010, a cilj programa je podrška CBBiH u njenim naporima da implementira standarde centralnog bankarstva EU u pripremi za pristupanje Bosne i Hercegovine EU.

Vršilac dužnosti šefa Delegacije EU u BiH Renzo Daviddi izjavio je da je ovo vrlo uspješan projekt koji je omogućio da sarađuju centralne banke u regiji uz podršku EU. On je ocijenio da je CBBiH najsolidnija institucija u državi s dobrom reputacijom i kredibilitetom.

Seminar obuhvata teme koje se odnose na strategiju proširenja EU i uticaje na centralne banke te ekonomske i finansijske izazove za centralne banke zapadnog Balkana, a bit će prezentovana i dosadašnja iskustva iz projekata Eurosistema "Predstojeći izazovi za CBBiH u koordinaciji procesa pridruženja EU".

"U okviru dugoročne strategije usklađivanja praksi, standarda i politika sa standardima EU i centralnog bankarstva Eurosistema, Centralna banka kontinuirano radi na jačanju institucionalnih kapaciteta uvodeći nova pravila, politike i edukaciju zaposlenih", navela je viceguvernerka CBBiH Feriha Imamović.

Svi dosadašnji projekti CBBiH s EU, kako je dodala, ocijenjeni su kao izuzetno uspješni zbog kvalitetnih ekspareta EU, ali i visoko motivisanog osoblja CBBiH.