Finansije
10

Kozarić: Stand-by aranžman nije prekinut

FENA
Kemal Kozarić (Foto: Klix.ba)
Kemal Kozarić (Foto: Klix.ba)
Guverner Centralne banke (CBBiH) Kemal Kozarić izjavio je danas da, po informacijama sa kojim raspolaže, BiH nije prekinula stand-by aranžman sa Međunarodnim monetarnim fondom (MMF).

"U petak sam imao razgovor sa predstavnikom MMF-a u BiH i upoznat sam da aranžman nije prekinut i kako je on rekao 'vrata aranžmana su odškrinuta'. Naravno da svi oni koji učestvuju u tom aranžmanu trebaju donijeti odluku o tome kako dalje", prokomentirao je Kozarić.

Na konferenciji za novinare u Sarajevu guverner je napomenuo da ne može samo jedan dio BiH, odnosno jedan entitet da ostane u aranžmanu sa MMF-om.

"Ukoliko jedan dio BiH ne bude prihvatio reforme koje trebaju da budu i odredio da se ide nekim drugim pravcem, aranžman će se prekinuti. U ovom trenutku još nije prekinut, pismo namjere koje smo potpisali postoji, a upoznat sam da su neke reforme implementirane i da bi nova sjednica direktora MMF-a trebala biti 25. aprila ukoliko se vlasti BiH pismom namjere izjasne o aranžmanu", dodao je guverner.

Naveo je da on lično smatra da bi bilo dobro nastaviti taj aranžman, napominjući da guverner u Fiskalnom vijeću BiH ima samo status posmatrača, te da će da će Centralna banka BiH ispoštovati sve ono što se dogovori na niovu BiH.

Naime, mediji su objavili da je za Republiku Srpsku neprihvatljiv Nacrt pisma namjere kada je u pitanju aranžman BiH s MMF, te da zajedno s Federalnom vladom očekuju da dođe do korekcije tog pisma namjere, što je ranije potvrdila premijerka RS Željka Cvijanović.

Prvenstveno je sporno traženje MMF-a da se usvoji već u maju zakon o radu, o čemu u RS-u još ne postoji suglasnost.