Finansije
123

Kako je 23-godišnjak pobijedio kompaniju vrijednu 21 milijardu dolara

Klix.ba
Aktarer Zaman je mladić koji je pokrenuo stranicu Skiplagged.com, koja pomaže putnicima da pronađu jeftinije avionske karte. Pod izgovorom da se radi o nelojalnom činu, kompanija United Airlines podnijela je tužbu, ali je Zaman izašao kao pobjednik u tom sporu.

United Airlines i booking kompanija Orbitz podnijeli su tužbu protiv Zamana, ističući da je njegova stranica nelojalna konkurencija i da promoviše nelegalne letove. Oni su u tužbi tražili da im se isplati odšteta od 75.000 dolara zbog gubitka prihoda.

"Nisam bio optimista da ću izaći kao pobjednik u tom sporu. Čak sam se i plašio i nisam bio siguran šta da radim", izjavio je Zaman.

Ipak, Zaman je dobio svesrdnu podršku. Tražio je donaciju od 10.000 dolara, da bi mogao platiti sudske troškove, a na kraju je dobio 81.000 dolara. U februaru prošle godine kompanija Orbitz je odustala od slučaja, a United Airlines je nastavio sa sudskim sporom.

Međutim sud u Chicagu odbacio je slučaj, obrazlažući kako nema nadležnost nad tim. Nakon toga i kompanija United Airlines je odustala od slučaja.

Trenutno je stranica Skiplagged.com jedna od najpopularnijih kada je u pitanju putovanje. Zaman je zaposlio i dvojicu inžinjera sa punim radnim vremenom, a stranica u prosjeku ima oko milion posjetilaca mjesečno.