Pogrešna strategija osiguranja
0

JPMorgan šokirao svijet gubitkom i do milijardu dolara

FENA
Najveća američka banka JPMorgan Chase uzdrmala je svjetske berze i finansijski svijet s viješću o gubitku od najmanje dvije milijarde dolara zbog, kako je rečeno na konferenciji za novinare, pogrešne strategije osiguranja ulaganja, piše BBC.

Naime, za gubitak koji je nastao od 1. aprila navodno su krive složene investicije koje su očito loše procijenili njihovi trgovci. Cijena dionice JPMorgana u minusu je gotovo sedam posto.

"Nakon što se uračunaju i dobici, gubici od ulaganja u drugom tromjesečju procjenjuju se na 800 miliona dolara. Gubici bi se mogli popeti i na milijardu dolara“, rekao je izvršni direktor Jamie Dimon.

Dimon je također izjavio da je njihova strategija bila rizičnija i manje učinkovita nego što su se nadali.

"Bilo je mnogo pogrešaka, aljkavosti i loših prosudbi. Ovo nije način na koji želimo poslovati“, istaknuo je, prenosi business.hr.

Analitičari također smatraju da će se trgovinski gubitak negativno odraziti na cjelokupne rezultate banke u drugom tromjesečju i predstavlja neugodnu situaciju za banku.

Naime, Goldman Sachs, Citigroup i Bank of America također su zabilježili goleme gubitke u elektroničkom trgovanju nakon što je berza zatvorena.

JPMorgan se iz finansijske krize 2008. izvukao u puno boljem stanju od većine svojih konkurenata, jer su izbjegavali rizična ulaganja koja su drugima naštetila.