Finansije
3

Izdavač Penthousea podnio zahtjev za bankrot

Klix.ba
Izdavač Penthousea, čuvenog magazina za odrasle, podnio je zahtjev za bankrot, sa dugom od 300 miliona dolara.

Sve više besplatnog sadržaja za odrasle na internetu dovelo je do ogromnog pada prodaje magazina te sada izdavač traži investitore koji bi pokrili troškove.

Kalifornijski izdavač FriendFinder Networks, koji posjeduje publikaciju, zatražio je bankrot po Poglavlju 11, nakon što je prošle godine poslovao sa 49,4 miliona dolara gubitka te 10,3 miliona u prošlom kvartalu.

Iz kompanije kažu kako su postigli dogovor sa ključnim dioničarima da zadrže magazin na policama, a kontrolu vrate njegovim osnivačima.

"Poglavlje 11 čini se najefikasnijim načinom za provođenje sporazuma o podršci, dok mi nastavljamo sa poslom. Sve operacije nastavit će se odvijati normalno i ništa se neće promijeniti za korisnike", rekao je izvršni direktor Anthony Previte.

Penthouse je pokrenut 1965. kao konkurencija Playboyu Hugha Hefnera. Bob Guccione počeo je da izdaje magazin prvo u Velikoj Britaniji, a četiri godine kasnije i u SAD-u. To mu je, do '80-ih, priskrbilo bogatstvo od 400 miliona dolara.

Ipak, rast popularnosti interneta loše se odrazio na prodaju, a nekoliko loših poslovnih dogovora dovelo je izdavače General Media u finansijske neprilike. Tako je, 2003., kompanija proglasila bankrot, ali je naredne godine ponovo pokrenula posao, preimenovane u Penthouse Media Group. Guccione je ubrzo napustio kompaniju. Preminuo je od posljedica raka, 2010., u 79. godini.

Pored Penthousea, FriendFinder Networks posjeduje čitav niz društvenih mreža za odrasle, poput AdultFriendFinder.com, Amigos.com, AsiaFriendFinder.com and SeniorFriendFinder.com.

Grupa kaže da su se najveći potraživači složili sa njihovim planom, koji treba da odobri sud u Delawareu. Po planu, dio duga trebao bi da se pretvori u nove dionice.