Sarajevska berza
0

Isključenje dionica Sarajevo osiguranja s kotacije je korak nazad

FENA
Odbor za prijem vrijednosnih papira u Kotaciju na Sarajevskoj berzi (SASE) u četvrtak je, na osnovu zahtjeva emitenta Sarajevo osiguranje d.d. Sarajevo, donio odluku o isključenju dionica ovog emitenta s prestižnog segmenta tržišta-Berzanske kotacije.

Vrijednosnim papirima-dionicama oznake SOSOR će se od ponedjeljka, 18. aprila, trgovati na Sekundarnom slobodnom tržištu SASE - subsegmentu slobodnog tržišta.

Iz Sarajevske berze ističu da su sa žaljenjem primili odluku Skupštine dioničara Sarajevo osiguranja o povlačenju dionica s Kotacije.

Pri tome je, kako se navodi u saopćenju SASE, zabrinjavajuće što je Federacija BiH kao najveći dioničar, podržavajući prijedlog o povlačenju, prihvatila da kompanija ima manje obaveza u objavi informacija o poslovanju i upravljanju, zanemarujući tako interese manjinskih dioničara.

Delisting s Kotacije predstavlja korak nazad ovog društva u odnosima s investitorima, odnosno može ograničiti mogućnost da u budućnosti ova kompanija, emisijom dionica ili obveznica, pribavi dodatni kapital za svoj rast i razvoj, kaže se u saopćenju SASE.