Finansije
0

IRBRS će tužiti rukovdostvo "Boske" zbog neizmirenih obaveza

FENA
Investiciono-razvojna banka Republike Srpske (IRBRS) tužit će Robnu kuću “Boska“, jer njeno rukovodstvo još nije uplatilo 2,3 miliona po osnovu dospjele prve tranše za obveznice koje je u visini od oko 15 miliona ranije kupila ta banka.

Opozicija u RS-u više od godinu dana kritikuje taj potez utroška novca poreznih obveznika, uz pitanja čime se rukovodila Investiciono-razvojna banka RS kupovinom obveznica trgovačke private robne kuće, koja je od 2008. godine u većinskom vlasništvu beogradskog konzorcijuma "Delta" i "Zekstra“

"Boski“ je zakonski rok da uplati prve tranše za obveznice istekao još 8. oktobra.

Portparol IRBRS Zoran Popović potvrdio je novinarima u Banjoj Luci da do danas u 13 sati, do kada je bio rok, nisu dobili dokaz o uplati novca, te da će, stoga, Banka sutra tužiti banjalučku robnu kuću privrednom sudu.

"Svaki dan su im računate zakonske zatezne kamate i od 8. oktobra iznose 58.000, uz glavnicu duga", pojasnio je Popović.

"Boska“ posluje s gubitkom, a lani je on iznosio dva miliona, dok su ukupne obaveze veće od 25 miliona KM.

Prije godinu dana premijer RS-a Aleksandar Džombić "branio" je plasman oko 15 miliona maraka sredstava Investiciono-razvojne banke u obveznice Robne kuće “Boska”, ustvrdivši da to nije rizičan plasman.

“I opet bi to uradio”, rekao je Džombić, odgovarajući tada na poslaničko pitanje na sjednici Skupštine RS-a zašto je skoro sve obveznice koje je emitovala “Boska" kupila IRB novcem građana RS-a, iako su bile procjene da je to krajnje rizičan aranžman.

Sada Džombić ističe da je upoznat da je Banka slala dvije opomene rukovodstvu "Boske“ te da su zaduženi da sagledaju da li ta robna kuća traži mogućnost da uredovi svoje obaveze, a ukoliko ne, slaže se da budu tuženi.

Da Banka nije poštovala organe svog odbora za procjenu rizika još ranije je upozorio i bivši glavni revizor RS-a Boško Čeko, ali ta upozorenja nisu uzimana za ozbiljno.

Udruženja malih akcionara "Boske“ za sutra je najavilo skupštinu na kojoj će se raspravljati o planovima aktivnosti za naredni period, s ciljem rješavanja vlasničkih i upravljačkih odnosa, kako bi se ovo privredno društvo izvuklo iz, kako navode, izuzetno teške pozicije u kojoj se nalazi, a na koju mali akcionari - bivši radnici koji su stvarali Robnu kuću, nisu uopšte uticali, a značajno su oštećeni.

Tvrde da rukovodstvo namjerava da zaduži "Bosku“ za još tri miliona, iako je već sva imovina data pod hipoteku, također, bez znanja i saglasnosti malih akcionara.