Finansije
0

Hypo Alpe-Adria-Bank: Sigurni smo u svoje zakonito poslovanje

FENA
Nakon odluke o ponudi Arbitraže kojom bi se riješilo pitanje legalnosti valutne klauzule, na sastanku održanom jučer u Sarajevu sa predstavnicima Udruženja Švicarac, banka je predložila rješenje i dugog dijela problematike korisnika kredita vezanih valutnom klauzulom za CHF, a to je obračun kamatne stope i njene oscilacije. Prijedlog će, u skladu sa dogovorom, biti poslan Udruženju na usuglašavanje, saopćili su iz Hypo Alpe-Adria banke d.d.

"Ističemo kako se problematika kredita vezanih valutnom klauzulom za CHF-ove sastoji iz dva dijela. Prvi dio se odnosi na pitanje zakonitosti same valutne klauzule tj. zakonitosti ugovaranja ovakvih kredita. Banka je kao sistemsko rješenje ovog problema ponudila Arbitražu čiji ishod bi imao snagu pravosnažne sudske odluke i bio obvezujući za obje strane u sporu te nadležne sudove u BiH.

Arbitražna ponuda, koju su u Udruženjiu Švicarac odbili, je sistemsko rješavanje pravnog pitanja od kojeg zavisi 95% svakog pojedinačnog tužbenog zahtjeva. Kao banka smo sigurni u svoje argumente i zakonitost našeg poslovanja, dok je Udruženje svojim odbijanjem poslalo poruku da možda i nije tako sigurno u svoje tvrdnje i insistiraju na brojnim i dugim procesima sa neizvjesnim ishodom.

Drugi dio se odnosi na problematiku oscilacija kamatnih stopa. Nova uprava banke je svjesna da je ta ranija odluka bila problematična za klijente i mada ima uporište u propisima, banka želi pomoći svojim klijentima te je ponudila rješenje i tog problema na jučerašnjem sastanku", stoji u saopćenju iz Hypo Alpe-Adria -Bank.