Finansije
3

Hypo Alpe-Adria-Bank: Potvrđena zakonitost kredita sa valutnom klauzulom u CHF

Klix.ba
Hypo Alpe-Adria-Bank d.d. primila je rješenje Kantonalnog (drugostepeni) suda u Mostaru od 17.03.2014. u jednom od "CHF predmeta" po kojem je prvostepeni sud donio presudu protiv Banke.

Ovim rješenjem, drugostepeni sud je poništio prvostepenu presudu Općinskog suda te potvrdio da je ugovor o kreditu sa valutnom klauzulom u CHF-ovima u skladu sa pozitivnim zakonskim propisima.

Rješenjem drugostepenog suda predmet se vraća prvostepenom sudu na ponovni postupak i odlučivanje. U ovome rješenju Županijski sud navodi da će prvostepeni sud u ponovnom postupku imati u vidu sve upute te da će ukazati na nepravilnosti da bi mogao donijeti pravilnu i na zakonu zasnovanu odluku.

Drugostepeni sud je utvrdio da je prvostepeni sud postupao po nedozvoljenoj i neurednoj tužbi i povrijedio, kako odredbe procesnog, tako i materijalnog prava, a što je rezultiralo donošenjem nepravilne i nezakonite prvostepene presude.

"Drugostepena presuda je potvrdila naše uvjerenje da su krediti vezani valutnom klauzulom za CHF-ove u skladu sa svim pozitivnim zakonskim odredbama i da je banka postupala zakonito, kako u pogledu valutne klauzule tako i u pogledu ostalih pitanja. Još jednom želim naglasiti da su ovi krediti zakoniti i klijenti neće riješiti problem u otplati time što će biti ogorčeni na banku i čekati da neko drugi riješi problem”, rekao je Dragan Kovačević, privremeni direktor Hypo Alpe-Adria-Bank d.d.

Kovačević takođe ističe da iako je banka u drugostepenoj presudi dobila potvrdu zakonitog postupanja, Uprava je veoma svjesna problema uvećanih rata zbog rasta kursa franka i odlučna je da i dalje radi na rješenjima kroz olakšice u otplati. Olakšice podrazumijevaju smanjenje kamatnih stopa, konverziju kredita u EUR, čime se otklanja valutni rizik uz otpis jedne ili više rata, a čiji broj zavisi od svakog pojedinačnog kredita.

“Nećemo odustati od odgovornog i fer modela da kroz olakšice podijelimo teret između banke i klijenata”, zaključuje Kovačević.

Drugostepeni sud obrazlaže da ugovaranje valutne klauzule, kao zaštitne klauzule, koja je uobičajena u bankarskom poslovanju, nije bilo zabranjeno niti jednim zakonskim propisom i istovremeno potvrđuje da ovi krediti nisu devizni. U rješenju takođe stoji da je prvostepeni sud pogrešno primjenio i odredbu čl. 395. Zakona o obligacionim odnosima, kada je prvostepeno presudio da je klijent dužan otplaćivati kredit po kursu CHF-a na dan plasmana kredita, a ne na dan dospijeća rate.

Rješenje dalje navodi da treba imati u vidu da su zaključenim ugovorom ugovorne strane odredile uvjete vraćanja kredita te da sud nema pravo da derogira (mijenja) stvarnu volju ugovarača i mijenja ugovorne odredbe, saopćeno je iz ove banke.