Finansije
0

Hrvatska prodala 238,9 miliona eura za spas kune

SRNA
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Hrvatska narodna banka (HNB) intervenisala je na deviznom tržištu prodavši 238,9 miliona eura po prosječnom kursu od 7,465038 kuna za jedan euro, saopšteno je iz HNB-a.

To je prva intervencija Hrvatske centralne banke na deviznom tržištu ove godine, kojom je iz opticaja povučeno 1,78 milijardi kuna u nastojanju da se ublaži jačanje eura.

Na jučerašnjoj kursnoj listi HNB-a kuna je oslabila za novih 0,07 posto u odnosu na euro, pa srednji kurs iznosi 7,46 kuna, javljaju hrvatski mediji.

 Analitičari Privredne banke Zagreb očekuju da će ova sedmica donijeti stabilizaciju kursa u rasponu od 7,45 do 7,48. Oni ističu da je "potražnja preduzeća i banaka za eurima i dalje snažna, dok prilivi od turizma ublažavaju pritiske". 

Kuna je u ponedjeljak oslabila i prema švicarskom franku, i to za čak 2,19 posto u odnosu na prošli petak, pa se tako srednji kurs franka na kursnoj listi HNB-a popeo na 6,44 kune. 

Novi rast franka prema kuni većinom je posljedica kretanja na međunarodnom valutnom tržištu, koja idu u prilog snažnom franku, kojeg ulagači percipiraju kao sigurno utočište s obzirom na okolnosti u kojima su se našli i euro i dolar. Euro pritiska neizvjesnost u pogledu dužničke krize u eurozoni.