Za više od tri posto
0

Franak pao prema euru na najniži nivo u dvije sedmice

FENA
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Kurs švicarskog franka potonuo je u ponedjeljak na valutnim tržištima prema euru za više od 3 posto, jer švicarski mediji pišu da je tamošnja centralna banka spremna koristiti sva sredstva kako bi spriječila jačanje franka, pa i privremeno vezati kurs franka za euro.

Kurs eura skočio je jutros 3,3 posto, na 1,1440 franaka, najvišu razinu u dvije sedmice. 'Švicarac' je oslabio i prema američkoj valuti, pa je cijena dolara porasla za 2,7 posto, na 0,7988 franaka.

Švicarske novine SonntagsZeitung izvijestile su jučer da je švicarska centralna banka (SNB) spremna vezati kurs franka za euro nešto iznad nivoa od 1,10 franaka za euro. Centralna je banka, pišu te novine, spremna poduzeti sve moguće mjere kako bi spriječila daljnje jačanje franka jer to ozbiljno ugrožava konkurentnost švicarske privrede.

Jutrošnji pad franka posljedica je i stabilizacije cijena dionica na svjetskim berzama, nakon što su posljednjih sedmica oštro pale zbog smanjenje kreditnog rejtinga SAD-a, dužničke krize u eurozoni i strahovanja ulagača od izbijanja nove recesije u američkoj privredi.

Nastavi li se oporavak svjetskih berzi, vratit će se, kažu analitičari, i sklonost ulagača prema rizičnijim investicijama, pa će pasti potražnja za tzv. sigurnim utočištima za kapital, kao što su zlato ili valute s nižim prinosima, poput 'švicarca' i japanskog jena.