Predsjednik Uprave ASA Osiguranja
0

Feđa Morankić: Želimo napraviti najbolji domaći brand osiguranja

Razgovarao: A. K.
Feđa Morankić
Feđa Morankić
Kompanije ASA Osiguranje nedavno je dobila novog predsjednika Uprave Feđu Morankića s kojim razgovaramo o njegovom prelasku na novu poziciju, planovima za 2013. godinu, rezultatima iz prethodne...

Nedavno ste promijenili "dres" i postali predsjednik Uprave ASA Osiguranja d.d. Sarajevo. Zašto ste se odlučili na takav potez?

Jednostavno želja za izazovom me je opredijelila da promjenim dres, te da jednu "ugodniju" poziciju iz kompanije koja se već potvrdila na tržištu osiguranja, zamjenim ovom "izazovnijom" pozicijom. Naravno da je na moju odluku utjecalo i to što je ASA Osiguranje kao 100 posto domaći brand i dio ASA grupacije, koja zajedno sa Preventom čini najveći privatni poslovni sistem u državi, te što smatram da na tržištu osiguranja postoji prostor za rast i razvoj kvalitetnog i odgovornog domaćeg osiguravajućeg društva. ASA Osiguranje je po mojoj procjeni upravo u fazi kada je potrebno i neophodno da napravi odlučujući iskorak u svom razvoju u pomenutom pravcu. Ja u ovaj posao ulazim sa jasnom ambicijom, a to je da želim zajedno sa svojim kolegama od ASA Osiguranja dugoročno napraviti najbolji domaći brand osiguranja, odnosno da budemo najkvalitetniji domaći osiguravatelj i unutar i van Društva, te da taj kvalitet prepoznaju naši klijenti, poslovni partneri, regulator i konkurencija.

Šta su ciljevi i planovi nove Uprave na čijem ste čelu u ovoj godini?

Bez obzira na složenu situaciju na tržištu osiguranja u Federaciji Bosne i Hercegovine, koju karakerizira žestoka cijenovna konkurencija, te stagnacija premije osiguranja, naši planovi su da u 2013. godini ostvarimo porast premije od minimalno 7 posto. Nadalje, mi želimo profitabilno rasti, što znači da pored rasta premije treba da istovremeno radimo i na izmjeni strukture portfelja osiguranja, kao i da unapređenjem procesa rada sa troškovne strane Društvo učinimo još efikasnijim.

Kakve rezultate je ostvarilo ASA Osiguranje d.d. Sarajevo u protekloj godini i jeste li zadovoljni ostvarenim?

ASA Osiguranje je u 2012. godini ostvarilo premiju od 10.026.242 KM, odnosno porast od 2,2 posto u odnosu na 2011. godinu. U istom periodu tržište neživotnih osiguranja u Federaciji Bosne i Hercegovine na kojem posluje i ASA Osiguranje zabilježilo je neznatni pad u odnosu na isti period prethodne godine, što znači da je Društvo raslo 2,5 posto brže od tržišta osiguranja. Društvo je dodatno unaprijedilo svoju poziciju među osiguravajućim društvima kada je u pitanju efikasnost i brzina rješavanja odštetnih zahtjeva. Naime, od prijavljenih

3.575 odštetnih zahtjeva riješeno je 3.124 ili 87,38 posto što ASA OSIGURANJE svrstava u red najuspješnijih društava na tržištu osiguranja. Imajući u vidu efekte ekonomske kao i duboke političke krize koja je na snazi u našoj zemlji, možemo reći da smo relativno zadovoljni postignutim rezultatima u prethodnoj godini.

Konkurencija u BiH se sve više okreće pružanju usluga na internetu. Kada će ASA Osiguranje d.d. Sarajevo svojim klijentima ponuditi online usluge?

U 2013. godini želimo dodatno unaprijediti procese rada, na način da omogućimo našim klijentima da jednostavnije i brže koriste naše usluge. Svakao namjeravamo uvoditi nove proizvode ali i unapređivati postojeće. To podrazumjeva nastavak razvoja web-apikacija za prodaju osiguranja i obradu odštetnih zahtjeva, ali i izradu alata za kupovinom usluga osiguranja i prijave odštetnih zahtjeva putem Interneta.

Šta predstavlja najveći problem u poslovanju osiguravajućih kuća u našoj zemlji i kako to riješiti?

Vlasti u Bosni i Hercegovini još uvjek nisu prepoznale ulogu, značaj i potencijal društava za osiguranje. To dovodi do toga da se društva za osiguranje susreću sa velikim problemima u dijelu izrade i primjene zakonske regulative koja uređuje oblast osiguranja. Naime, vrlo često se poseže za izmjenama zakonske regulative bez konsultacija sa osiguravajućim društvima, odnosno zvaničnim udruženjima koja su formirana od strane društava za osiguranje. U takvim uslovima društva za osiguranje su uglavnom prepuštena sama sebi ili regulatoru koji bez obzira na dobre namjere i želju nije u mogućnosti zbog ograničenih resursa u punom kapacitetu vršti nadzor i regulirati rad društava za osiguranje i tržišta u cjelini. Dakle, mišljenja sam da kada vlasti u Bosni Hercegovni prepoznaju značaj industrije osiguranja u smislu broja zapolenika i njihovih porodica i u smislu finasijskog potencija koji evidentno postoji, će biti riješen najveći dio problema sa kojim se društva za osiguranje već godinama susreću. Do tada ćemo se nažalost uglavnom baviti posljedicama ovakvog rada koje se ogledaju u kontinuiranom kršenju zakonske regulative kod obaveznog osiguranja, odnosno licitiranja cijena dobrovoljnih vrsta osiguranja ispod dozvoljenih i utvrđenih okvira, a što posljedično dovodi do pojave nelikvidnosti ili problema sa likvidnošću značajnog broja osiguravatelja. Menadžeri društava za osiguranje imaju veliku ulogu u rješavanju ovih problema jer se i od njih očekuje da daju veliki doprinos u smislu odgovornog i savjesnog rada, te striknog provođenja zakona koji reguliraju oblast osiguranja.