Finansije
41

FBiH u kreditnom ropstvu: Za 2015. planirana velika zaduživanja

Piše: N. N.
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Na sjednici Zastupničkog doma Parlamenta Federacije BiH sutra će se naći i Prijedlog budžeta Federacije BiH za 2015. godinu, o čemu će se odlučivati po hitnoj proceduri.

Prema prijedlogu budžeta koji je Vlada Federacije BiH uputila u parlamentarnu proceduru, budžet Federacije BiH za 2015. godinu iznosit će 2,33 milijarde KM, što je za 141 milion KM, odnosno 5,7 posto, manje u odnosu na budžet za 2014.

Vlada Federacije BiH u uvodnim napomenama naglašava kako je planiranje budžeta oduvijek predstavljalo izuzetno značajno pitanje u svim zemljama svijeta.

“U slučaju kada se zemlja nalazi u kriznoj situaciji, odnosno kada je ugrožena fiskalna pozicija zemlje, planiranje budžeta dobija poseban značaj. U Federaciji Bosne i Hercegovine planiranje budžeta je jedno od najvažnijih pitanja, s obzirom na to da su iz godine u godinu prihodi znatno manji od rashoda, te je uvijek potrebno iznaći mogućnosti dodatnog finansiranja i smanjivati rashode iako baš i ne postoji prostor za smanjenje”, stoji u obrazloženju Prijedloga budžeta.

Kada se sintagma “dodatno finansiranje” prevede na jezik razumljiv običnim građanima, onda dobijete novo zaduživanje.

U 2015. Federacija BiH će se zadužiti 680 miliona KM. Planirano je da se 200 miliona KM namakne od MMF-a, odnosno 4. faze stand-by aranžmana. Federacija će se dodatno zadužiti i od Svjetske banke (54 miliona KM), emitiranja obveznica (110 miliona KM), te emitiranja trezorskih zapisa (320 miliona KM).

Istovremeno, budžetom za 2015. planirano je da se za izdatke na otplate dugova izdvoji 885 miliona KM, dok će se za kamate izdvojiti 89 miliona KM.

Vlada Federacije BiH očekuje da će, iako spor, uslijediti privredni oporavak. Također, najavljuju dodatne strukturne reforme i smanjivanje javne potrošnje.

Ipak, i sama Vlada Federacije BiH priznaje da “kresanje” javne potrošnje i ne ide baš najbolje.

“Važno je naglasiti da je u brutoplaćama i naknadama došlo do povećanja planiranih sredstava, te ukupnog broja zaposlenih. Razlog za to je ispunjenje zakonske obaveze isplate plaća i naknada dužnosnicima (zastupnici, ministri, savjetnici) šest mjeseci nakon prestanka njihovog mandata ukoliko nemaju zasnovan radni odnos, te realizacija antikoruptivnog seta zakona, zbog čega su formirana posebna tijela u okviru Federalnog tužilaštva i Vrhovnog suda Federacije BiH”, stoji u obrazloženju Prijedloga budžeta Federacije BiH za 2015. godinu.