Finansije
0

Evropske berze u padu zbog Kipra

FENA
Na evropskim su berzama cijene dionica jutros oštro pale, posebno u bankarskom sektoru, jer je radikalni plan Evropske unije za spašavanje Kipra, koji uključuje porez na štednju građana, naveo ulagače na povlačenje s tržišta.

FTSEurofirst indeks 300 vodećih evropskih dionica potonuo je do 9.30 sati 1,2 posto, na 1.188 bodova.

Londonski FTSE, frankfurtski DAX i pariski CAC indeks bili su u 9.30 sati u minusu između 1 i 1,7 posto.

Ministri finansja eurozone dogovorili su u petak da će Kipru odobriti pomoć od 10 milijardi eura. No, odstupajući od načela da je štednja građana nepovrediva, nove mjere koje bi trebao poduzeti Kipar uključuju i uvođenje poreza do 10 posto na štednju u bankama.

Zbog toga su jutros pod najvećim pritiskom dionice banaka. Indeks tog sektora potonuo je više od dva posto. No, dio analitičara smatra da bi se situacija ubrzo mogla smiriti, javlja Business.hr.

"Cijela ta situacija s Kiprom djeluje mi kao bura u šoljici čaja. Pad cijena dionica mogao bi ulagače navesti na kupnju. To je samo poruka Evrope Kipru da se počne ponašati ispravno", kaže Lex van Dam, menadžer u fondu Hampstead Capital.

Na Tokijskoj je berzi Nikkei indeks jutros potonuo 2,7 posto, na 12.220 bodova, što je njegov najveći dnevni pad u posljednjih 10 mjeseci.