EBRD
0

Ekonomska prognoza nešto bolja za BiH u 2013. godini

SRNA
Foto: Arhiv
Foto: Arhiv
Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) saopćila je danas da je privredni rast u BiH u 2012. godini bio na nultom nivou ili blago negativan, ali da će ekonomski učinak u ovoj godini biti nešto bolji.

"Ekonomija BiH bila je relativno stabilna u posljednjih nekoliko godina, ali je domaća potrošnja i dalje slaba, najviše zbog fiskalnih mjera štednje, slabog priliva sredstava iz inostranstva i slabog kreditnog rasta", navodi se u izvještaju pod nazivom "Regionalne ekonomske prognoze".

U dijelu teksta koji se odnosi na BiH ističe se da stend-by aranžman sklopljen sa Međunarodnim monetarnim fondom u iznosu od 520,6 miliona dolara predstavlja neku vrstu zaštite od spoljnih "šokova" tokom krize eurozone.

EBRD ocjenjuje da ovaj aranžman predstavlja uporište za politiku provođenja strukturnih reformi.

U izvještaju se dodaje da je region jugoistiočne Evrope imao još jednu slabu godinu u ekonomskom smislu i da je samopouzdanje investitora i dalje na niskom nivou.

"Makroekonomska politika i dalje je veoma ograničena, a fiskalna strana i finansijski sektor i dalje su veoma ranjivi", navodi se u izvještaju.

EBRD upozorava da je cijeli region veoma osjetljiv na krizu evrozone, jer su te zemlje njegovo glavno izvozno tržište.

"Dijelovi regiona pretrpjeli su štetu od prošlogodišnje suše, što je dovelo do velikog pada poljoprivredne proizvodnje u drugoj polovini godine", zaključuje se u izvještaju EBRD.